Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: nem vagyunk túl a menekültválság csúcsán

2016-04-04 09:55:09

 

Nem vagyunk túl a menekültválság tetőfokán, túl optimista a német belügyminiszter erről tett kijelentése - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 

    A szakértőt arról is kérdezték, hogy Thomas de Maiziere a Tagesspiegel című lap vasárnapi számában úgy fogalmazott: "nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a menekültválság csúcsán". Kiss J. László felhívta a figyelmet arra, a német belügyminiszter kijelentette azt is, az észak-afrikai országokkal is hasonló megállapodást kellene kötni, mint amilyen az Európai Unió és Törökország között született.
    A menekültválságról szólva közölte: "nem vagyunk túl a tetőfokán, ez nagyon merész kijelentés", talán kincstári optimizmusnak nevezhető. Hozzáfűzte, látható, hogy a hétvégén is 300-400 menekült érkezett a görög szigetekre.
    Kiss J. László szerint a kérdés az, hogy az EU-török megállapodás végrehajtása milyen üzenetet küld a menekülteknek, hogyan alakulnak ki az alternatív menekültútvonalak, és hogyan tudja az EU további megállapodásokkal kizárni ezeket a lehetőségeket.
    Hozzátette továbbá, hogy nem tudni, Németország mellett a megállapodásban szereplő 72 ezer szír menekült befogadásából a többi EU-tagország milyen mértékben vállal részt. Jelezte: a török magatartás "sem világos", mert a törökök szír menekülteket fordítanak vissza szülőföldjükre az Amnesty International jogvédő szervezet jelentése szerint.