Emma napja van. | 2024.04.19

Spanyolországban márciusban csökkent a munkanélküliség

2016-04-04 08:53:39

Spanyol-

országban márciusban 1,4 százalékkal, több mint 58 ezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium hétfőn.

 

    A legfrissebb adatok szerint 4,09 millió munkanélkülit tartanak nyilván az országban.
    A szaktárca indoklásában rámutat: a foglalkoztatás bővülése megszokott márciusban, amikor a húsvéti előtti nagyhétnek köszönhetően többen mennek szabadságra, utaznak és pihennek. Ennek megfelelően leginkább a szolgáltatási szektorban nőtt meg a foglalkoztatottak száma 1,97 százalékkal, több mint 54 ezerrel.
    Tavaly márciusban is csökkent a munkanélküliség, akkor több mint 60 ezerrel lettek kevesebben a nyilvántartásban az előző hónaphoz képest.
    A munkaügyi központok összesített adatait figyelembe véve az elmúlt 12 hónap viszonylatában 8,2 százalékkal csökkent a spanyol munkanélküliség, ami több mint 357 ezer ember foglalkoztatását jelenti - írja közleményében a minisztérium kitérve arra is, hogy ezzel együtt a határozatlan idejű munkaszerződések aránya egy év alatt 4,5 százalékkal nőtt, noha a határozott idejű alkalmazás még mindig gyakoribb.
    Spanyolországban az első számú problémának évek óta a munkanélküliséget tartják, amely tavaly rekordmértékben csökkent: a 2015-ös munkanélküliségi ráta 20,9 százalék volt, míg egy évvel korábban még 23,7 százalékon állt.