Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Magosz elégedett a földprogram eddigi eredményeivel

2016-04-04 06:03:10

 A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elégedett a földprogram eddigi eredményével - mondta a szervezet elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában. Jakab István úgy fogalmazott, amit célul tűztek ki, az teljesült.

    A fideszes politikus, az Országgyűlés alelnöke a földárveréseket ért bírálatokra, "városi legendákra" reagálva kiemelte: nem földjuttatásról, pályázatról van szó, hanem nyílt árverésről, földértékesítésről, amelyek során aki a jogszabályoknak és a feltételeknek megfelel, megvásárolhatja a földet.
    A Magosz elnöke kitért arra is, vannak nagyobb parcellák, amelyet egy gazda önállóan nem tud megvenni, ezért kérik a kormány hozzájárulását, hogy a földprogram harmadik fordulójában már összefogással, három-négy gazda közösen is licitálhasson a földre. Jakab István szerint ez azért is előnyös lenne, mert van olyan terület, például a Hajdúságban, ahol akár 5 millió forintba is kerülhet egy hektár, így ha száz hektáros a terület és egyben ajánlják fel, akkor a 300 millió forintos felső határú hitelkeretből azt nem tudják megvenni a gazdák. Ezért a Magosz elnöke szerint, ha ezeket megoszthatnák a gazdák, a nagyobb földterületek is elkelnek majd.