Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: propagandacélokat szolgálhat a kormányzati informatikai rendszer támadása

2016-04-03 12:30:00

 

Ormós Zoltán internetes szakértő szerint propagandacélokat szolgálhat a kormányzati informatikai hálózat elleni támadás.

 

    Ormós Zoltán az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorfolyamában azt mondta: az ilyen típusú túlterheléses támadással komoly eredményt nem lehet elérni. A támadók nem tudnak például adatokat megszerezni. Annyit érnek el, hogy a támadott szerver "lehasal".
    Közlése szerint a túlterheléses támadás egy nagyon egyszerű módszer. Olyan, mintha több mint 60 ezer felhasználó próbálná használni a kormányzati rendszert, s ezzel elérhetetlenné teszik az érintett oldalakat. Hozzátette: a támadók jellemzően nem saját, hanem olyan számítógépeket használnak fel, amelyekhez már korábban hozzá tudtak férni. Ezek lehetnek intézményi vagy magángépek is, amelyek tulajdonosai nem is tudnak arról, hogy az ő hálózatukról támadják a kormányzati informatikai rendszert.
    A Belügyminisztérium (BM) szombat délután közölte az MTI-vel, hogy 24 óra alatt több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A BM ugyanakkor jelezte: a támadásokat sikerült elhárítani. A támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek - írták.
    Az M1-en elhangzott, hogy egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot.
    Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta: nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás. Ugyanakkor hozzátette: a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van. A főtanácsadó szombat este azt mondta: egyelőre nem tudni, ki áll a támadás hátterében.