Andrea napja van. | 2024.04.18

A CIA 2012-ben állítólag tervet dolgozott ki Aszad szíriai elnök elmozdítására, de Obama nem egyezett bele

2016-04-03 06:07:28

 

Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tervét Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatására - állította egy volt CIA-munkatárs az NBC televíziónak adott exkluzív interjújában. 


    A volt titkosszolga szerint pedig ezzel a tervvel megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása a közel-keleti térségben. 
    Az információt Doug Laux, a CIA egyik volt munkatársa fedte fel. Laux 2005-ben, 23 éves korában csatlakozott a hírszerzéshez, egy esztendőt töltött a Közel-Keleten, saját elmondása szerint afgán tálibokkal és szíriai ellenzéki csoportok tagjaival tartotta a kapcsolatot, most pedig könyvet írt tapasztalatairól. A könyv - amelynek címe Hogyan hatolt be a tálibok és az al-Kaida soraiba egy fiatal CIA-tiszt - a jövő héten jelenik meg, és az NBC televízió ez alkalomból kérte őt interjúra. Az eddig is köztudomású volt, hogy David Petraeus tábornok - aki hosszú ideig volt a CIA vezetője - olyan programot szeretett volna megvalósítani, amely titokban felfegyverezte és kiképezte volna a mérsékeltként számon tartott szíriai lázadókat, hogy nyomást gyakoroljon Aszad elnökre. Könyvében Doug Laux most azt állítja, hogy a CIA rangidős tisztségviselői még ennél is tovább mentek: az ő terveikben egyenesen Aszad megbuktatása szerepelt. Doug Laux állítását a CIA névtelenséget kérő tisztségviselői megerősítették az NBC televízió munkatársainak. 
    A volt hírszerző azt állítja, hogy helyszínen szerzett tapasztalatai alapján tervet készített az Aszad elmozdításához szükséges lépésekről, s bár ezt a tervet konkrétan nem írta le, de főnökei tudtak róla, és ennek alapján tájékoztatták rendszeresen a kongresszus hírszerző bizottságainak tagjait. 
    Az NBC idézett egy, a neve elhallgatását kérő másik volt CIA-munkatársat, aki ugyancsak megerősítette Doug Laux állításait, s azzal egészítette ki, hogy a Laux által felvetett elképzelések jó részét a CIA beépítette abba a tervezetbe, amelyet végül Obama elnök elé terjesztettek. Az elnök azonban - akinek jóváhagyása nélkül egyetlen titkos akciót sem lehet végrehajtani - nem engedélyezte az akció végrehajtását.
    "A Fehér Ház és a CIA vezetői a kezdetektől egyértelművé tették, hogy a mi feladatunk azoknak az utaknak, módoknak megtalálása, amelyekkel Aszadot el lehet mozdítani. Mi ötvenféle jó megoldást javasoltunk... de a politikai vezetés soha nem bólintott rá egyikre sem" - mondta az interjúban Doug Laux. A volt CIA-munkatárs azt is megerősítette, hogy Petraeus tábornok és szoros munkatársi gárdája ma is mélyen hisz abban, hogy Aszad elmozdításával megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása. 
    A Fehér Ház és a CIA nem kívánta kommentálni a Doug Laux által elmondottakat. Tudnivaló azonban, hogy a CIA mindig minden könyvet cenzúrázik, amelyet volt munkatársai publikálnak, tehát a hírszerzés a Doug Laux által leírtakat is jóváhagyta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány