Tivadar napja van. | 2024.04.20

Fotókiállítás nyílt autista gyermekeket nevelő családokról

2016-04-02 18:20:00

Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból nyílt szabadtéri kiállítás a budapesti Madách téren szombaton, az autizmus világnapján.
Az eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kormányzat oldaláról négy feladatra hívta fel a figyelmet, amit az autizmussal élők támogatása érdekében tenni kell. Elsőként említette a korai felismerés, a kora gyermekkori intervenció szerepét és jelentőségét.
    Mint mondta, erre minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít a kormányzat, fejlesztik a felismerés lehetőségeit, bővítik a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók körét és a szakértői bizottságokat kifejezetten a három éves kor alatti gyermekekhez értő szakemberekkel.
    Hozzátette: a kormány a korai fejlesztést célzó programot indít idén - uniós fejlesztési forrásból - több mint 5 milliárd forint keretösszeggel. Emellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a civil szervezetek kezdeményezésére miniszteri biztos kinevezéséről döntött, így a közeljövőben Czeizel Barbara, a korai fejlesztés egyik elismert szakembere fogja miniszteri biztosként a korai intervenció ügyét egyengetni.
    A másik terület az autizmussal élők ellátása, támogatása, az ellátó-rendszer bővítése, fejlesztése. Harmadikként említette a fogyatékossággal élők foglalkoztatását, amelynek elősegítésére program indul. Az államtitkár kiemelte: nagyon fontos, hogy a fogyatékossággal élők felnőttként is önállóan, vagy részben önállóan tudjanak boldogulni és aktivitást találni.
    Negyedik pontként a szemléletformálást jelölte meg, amelynek célja, hogy minél jobban megismerjék az emberek a fogyatékossággal élőket, az autizmussal élőket, az autizmussal élő családok mindennapjait. Hozzátette: ezért indították a Családbarát Ország pályázat néven futott szemléletformáló kampányt.  
    Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke elmondta: a kutatások szerint 1 százaléknál nagyobb előfordulási gyakoriságot mutat az autizmus, amely Magyarországon mintegy 100 ezer gyermeket és felnőttet, illetve családjaikat érinti.
    Kiemelte: az autizmus olyan állapot, amelyben pont azok a képességek sérültek, amelyek a társadalmi beilleszkedéshez, kapcsolatteremtéshez elengedhetetlenek. A társadalom odafigyelése, értő segítése és a valós ismeretek ezért nagyon lényegesek ahhoz, hogy az autisták képesek legyenek beilleszkedni a társadalomba.
    Kővári Edit hozzáfűzte: az AOSZ a Családbarát Ország pályázat révén az autizmussal élő nők, autista gyermekeket nevelő anyák életét szerette volna bemutatni. 
    A tárlaton az idei Magyar Sajtófotó pályázaton is díjazott Komka Péternek, az MTI/MTVA fotóriporterének a lencséjén keresztül elevenedik meg négy, autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete.
    A szemléletformáló program célja, hogy erősítse az autizmussal érintett, nehezebb körülmények között élő családok, nők helyzetét, elősegítse társadalmi elfogadottságukat, valamint felhívja a figyelmet mindazokra az értékekre és erősségekre, amelyekkel ezek a nők és családok hozzájárulnak a társadalmi sokszínűséghez.
    A szabadtéri tárlat április 22-ig tekinthető meg, majd országos körútra indul vándorkiállítás formájában.