Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pizsamátor - Rutkai Bori új bulizós kaland-dalai a családnak

2016-04-02 15:06:00

 A Rutkai Bori Banda Pizsamátor című új kiadványa stíluskavalkád és játékos utazás a bulik, a kalandok világába. A sokoldalú művész által illusztrált, CD-vel kiegészített könyv a gyerekes családokat célozza meg.
"A zenék készítésekor gyerekkori kedvenceim inspiráltak, a hetvenes-nyolcvanas években divatos tánczenék, köztük a számomra is meghatározó LGT, illetve a később megismert brazil és funky nagymesterek zenéi. Játékosan dolgozunk, merítünk ezekből a műfajokból" - mondta az énekesnő az MTI-nek.
    Mint elmesélte, a Rutkai Bori Banda számai úgy születnek, hogy sétálás közben improvizál, telefonnal felveszi a dalötleteket, és amelyeknél már érlelődik a stílus, legyen az blues, funky vagy rock and roll, azokat a zenekarral közösen hangszerelik, harmonizálják. "Felnőtt zenei hangzásokkal dolgozunk, de mesebeli, játékos, humoros tartalmakkal töltjük meg".
    A könyvben olvasható humoros, mesés dalszövegekben többek között kalózok, bunkerépítők, porszívó-szelidítők, balatoni indiánok szerepelnek, a történeteket a képzőművész végzettségű Rutkai Bori festményei teszik teljessé.    
    A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Pizsamátor a két évvel ezelőtti könyv-CD, a Sárkányjárgány folytatása. Mindkettő azt mutatja, hogy Rutkai Bori képes gyerekfejjel gondolkodni. "Sokszor a gyerekek adnak inspirációt a dalokhoz. Igyekszem nem felnőttként leereszkedni hozzájuk, figyelem őket, sok gyerekbarátom van, és nézem, hogy működnek, milyen dolgokra érzékenyek. Nagyon árnyalt a lelkük, nyitottak, intenzívek, bátrak, jó tőlük folyamatosan tanulni, frissülni, együtt játszani velük" - mesélte Bori.
    Megjegyezte, hogy a Pizsamátor kicsit bátrabb, bevállalósabb, vagányabb lett, mint amilyen a Sárkányjárgány volt, de az is lehet, hogy a következő albumuk éppen líraibb vagy "ambientálisabb" lesz.
    A Pizsamátor igazi összművészeti projekt: az előadásokhoz tervezett bábokat Bori horgolta, ezek feltűnnek a legfrissebb videókban is, az énekesnő Kiss Ákos vj-jel közösen készíti a koncertek vetített háttereit. Zenekarában Darvas Kristóf zongorázik, Szerető Dániel basszusgitározik, Dudás Zsombor pedig dobol és ütőhangszereken játszik. A Pizsamátor hangmérnöke Németh Imre, aki Borival közösen a zenei produceri feladatokat is ellátta, a közreműködők között találjuk Scherer Péter színművészt is és több gyerekszereplőt.
    Az énekesnő az MTI-nek elmondta, hogy tavaly ősszel tizenkét év után szélnek eresztette "felnőtt zenekarát", a Specko Jednót. "Zenekarunkat az alternatív színtérhez sorolták, sajnos szűkültek a fellépési lehetőségeink, miközben a gyerekprojektünk sikeresen szárnyalt felfelé. E kettősség miatt döntöttem úgy, hogy a Specko Jednót abbahagyom. A dalaink azonban tovább élnek egy új formációban, Kistotál néven Mizsei Zoltán zongoristával és Szerető Danival. Időnként fellépünk, főleg irodalmi estek kíséretében".
    A Budapest Bárból is ismert Rutkai Bori a Specko Jednóval három lemezt készített, első gyerekalbuma, a Vacka Rádió 2009-ben debütált, ezt követte a 2014-es Sárkányjárgány és a most megjelent Pizsamátor.