Emma napja van. | 2024.04.19

A jó gyakorlatokra és új trendekre fókuszál a Paksi Képtár hétfőn kezdődő andragógiai konferenciája

2016-04-02 09:43:40

A felnőtt korosztálynak szóló jó gyakorlatok és az új trendek bemutatása, valamint a felnőtt tanítás-tanulás lehetőségeinek számba vétele a célja a Paksi Képtár hétfőn kezdődő, Felnőttoktatás és múzeum - az andragógia helye és szerepe a közgyűjtemények világában című országos konferenciájának.
Habár a közgyűjtemények, múzeumok jellemzően nem alkalmaznak andragógiai szakembert, munkájukban egyre nagyobb teret nyer a felnőttek tanítása, foglalkoztatása, a felnőttképzés "beszivárgott" a múzeumokba - fogalmazott Sinkó István művész-tanár, a Paksi Képtár andragógiai konferenciájának egyik ötletgazdája és előadója. 
    Maga az andragógia - különösen hazánkban - nem tartozik a nagy múltú tudományok közé, a társadalom öregedésével azonban egyre nagyobb teret nyer - vázolta a képzőművész. Mint az MTI-nek elmondta, a téma újszerűségét jelzi, hogy országos múzeumandragógiai konferenciát eddig csupán négy ízben tartottak az andragógiai oktatásban élenjáró Pécsi Tudományegyetem közreműködésével.
    Sinkó István szerint az, hogy a paksi szakmai programra több mint száztízen regisztráltak az ország és a szakma számos szegmenséből, alátámasztja a téma időszerűségét. Arra is kitért, hogy számos jó gyakorlat van arra, hogy kifejezetten felnőtteket hogyan vonjanak be a múzeumok tárlatainak megismerésébe, vagy akár a képzőművészeti képzésbe, de a paksi konferencián újabb ilyen kísérleteket, programokat ismerhet meg a résztvevő szakmai közönség.
    Sinkó István maga is előadást tart a Magyar Nemzeti Galériában működő GYIK Műhely keretében általa vezetett felnőtt képzőművész körben szerzett tapasztalatokról. Szó esik még az Emberi Erőforrások Minisztériumának a múzeumokról mint az egész életen át tartó tanulás helyszíneiről alkotott elképzeléseiről, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ felnőttképzési projektjeiről, az aktív időskorúak múzeumban végzett önkéntes tevékenységéről, illetve arról, hogy miként működhet a múzeum mint fiatal felnőttek közösségi színtere.
    A program célja, hogy a múzeumi szakemberek, képzőművészek és programszervezők bemutassák tapasztalataikat az egész életen át tartó tanulás és a múzeumi kultúraközvetítés kapcsolódási pontjairól, bemutassák a jó gyakorlatok mellett a legújabb trendeket és tendenciákat, elméleti kutatók, egyetemi munkatársak pedig segítsék továbbgondolni az andragógia múzeumpedagógiai szegmenseit, valamint a résztvevőkkel közösen térképezzék fel a fejlődés és fejlesztések lehetséges irányvonalait.