Auguszta napja van. | 2024.03.29

Németh Zsolt: nagyon fontos a vajdasági magyarok részvétele a közelgő szerbiai választásokon

2016-04-01 17:47:00

A vajdasági magyarok részvétele döntő módon befolyásolhatja az április 24-i szerbiai választások eredményeit, különösen a vajdasági tartományi parlamentben, ahol hatalmi átrendeződésre lehet számítani - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

    A kétnapos vajdasági körúton tartózkodó politikus kiemelte: a magyarságra nézve a választások kimenetelének egyik tétje az is, hogy folytatódhat-e az a magyar támogatással megvalósuló, idén kezdődött gazdaság- és területfejlesztési program. Emlékeztetett arra, hogy az 50 milliárd forintos támogatásra vonatkozó pályázatok első kiírási köre csütörtökön zárult le, és közel 2500 pályázat érkezett be. Németh Zsolt megfogalmazása szerint ez már önmagában is jelzi, hogy mekkora jelentősége van a programnak, amelyet a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) indítványozott és bonyolít le. "Ez is tükrözi, hogy a VMSZ megkerülhetetlen szereplőjévé vált a magyar életnek a határon túl" - vélekedett.
    A Külügyi Bizottság elnöke több településre is ellátogatott, és - mint mondta - azt tapasztalta, hogy a támogatási programot a vajdasági magyarság jól fogadta. "Sokan arról beszélnek, hogy 2004. december 5-nek (a kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazásnak) a jóvátétele ezáltal egyértelműen megtörtént. Azt hiszem, hogy nagyobb elismerést ennél nem nagyon lehet kapni, hiszen az a magyar-magyar kapcsolatoknak a mélypontja volt" - magyarázta. Hozzátette: most a vajdasági magyarság azt érezheti, hogy "számíthat az anyaországra, számíthat arra, hogy az anyaország az erőfeszítéseiben mögötte áll, és támogatja".
    Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy az önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerbiai parlamenti választások egyik nagy tétje a magyar-szerb kapcsolatok folyamatosságának a biztosítása is. "Az utóbbi években, köszönhetően a történelmi megbékélési folyamat elindításának és kibontakozásának, szemmel láthatóan a gazdasági, a politikai és a kulturális élet minden területére kiterjedő együttműködés bontakozott ki Magyarország és Szerbia között" - emlékeztetett Németh Zsolt. Hozzáfűzte: az együttműködés alapvető érdeke mindkét országnak, "de legfőképpen talán éppen a vajdasági magyaroknak".