Andrea napja van. | 2024.04.18

Gulyás Gergely a FAZ-nak: nem üresítik ki az Országgyűlés költségvetés feletti ellenőrzési jogát

2016-04-01 16:39:00

 Az államháztartási törvény módosítása nem jelenti az Országgyűlés költségvetés feletti ellenőrzési jogának kiüresítését - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak.

    A lap pénteki számában közölt összeállítás szerint a képviselő hangsúlyozta, hogy tévedés az Országgyűlés költségvetési jogának kiüresítéseként értelmezni a héten elfogadott törvénymódosítást.
    A reform célja a kormány munkájának megkönnyítése, és csupán módosítja az új feladatok finanszírozásával kapcsolatban már meglévő lehetőségeket, a törvényhozás költségvetési joga pedig "érintetlen marad" - fejtette ki Gulyás Gergely.
    Mint mondta, a jövőben a nemzetgazdasági miniszter feladata a források felszabadítása átcsoportosítások révén az adott költségvetési fejezeten belül.     Erre vonatkozó felhatalmazása eddig is csak a kormánynak volt,  nem pedig a törvényhozásnak - húzta alá.
     A kormány terrorellenes intézkedési csomagjával kapcsolatban - az úgynevezett terrorveszélyhelyzet bevezetéséről szóló korábbi alkotmánymódosítási elképzelésre utalva - elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium által készített korábbi javaslat nem talált támogatásra, és nem része a pártok közötti egyeztetésnek. Hozzátette: "világos, hogy egyedül nem tudjuk módosítani a sarkalatos törvényeket vagy az alaptörvényt", ehhez "szükségünk van az ellenzék támogatására".