Emma napja van. | 2024.04.19

Négyszázmilliárd forintnyi lakóingatlan építésre számít a szakma Budapesten és környékén

2016-04-01 15:41:00

 Szakmai szervezetek szerint Budapesten és az agglomerációs övezetben mintegy 400 milliárd forint értékű lakóingatlan-beruházás várható a közeljövőben - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint a fővárosban és környékén 7000 új lakóingatlan építésének előkészítése van folyamatban és további 3000 úgynevezett egyéb építői körtől várható beruházás, így mintegy 10 ezer új lakóingatlan építése várható a közeljövőben.
    A vállalkozók szerint az ágazatban legdinamikusabb fejlődés Budapesten és agglomerációs övezetében várható. Budapesten a várható ingatlanfejlesztések 70 százaléka társasház, 30 százaléka egyéni építés. A fővárosban 911 ezer lakóingatlan van.
    Budapesten és az agglomerációban a meglevő ingatlanok négyzetméterárai 160 ezer - 750 ezer forint között szóródnak, a szervezetek nem számítanak áremelkedésre 2016-ban.
    A lakóingatlanok átlagos mérete 114 négyzetméter, miközben az országos átlag 101 négyzetméter. Az ingatlanfejlesztésben érdekelt vállalkozások a felmért igények alapján úgy látják, hogy ezek a méretek sem változnak a közeljövőben.
    A szervezetek közleménye szerint Budapesten az országoshoz képest kritikusabb a szakmunkás helyzet, valamennyi építőipari alapszakma hiányszakmának minősül. Ezért az építési vállalkozóknak jobban meg kell fizetniük a munkásokat azért, hogy a megrendelt épületek jó minőségben és határidőre készüljenek el.
    Közölték, a fővárosban minden negyedik lakóingatlan felújításra vár.