Csaba napja van. | 2020.07.06 | MNB középárfolyam:

Az RMDSZ választási regisztrációra biztatja a külföldön élő erdélyi magyarokat

2016-04-01 11:27:17

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra biztatja a román állampolgársággal és külföldi állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező magyarokat, hogy vetessék fel magukat az ősszel tartandó romániai parlamenti választások választói névjegyzékébe.

    Az RMDSZ pénteki hírlevelében Kovács Péter ügyvezető elnök kijelentette: a szövetség továbbra is az erdélyi magyar közösség részének tekinti a kényszerűségből Magyarországra vagy más országokba szakadt magyarokat, számon tartja őket és számít rájuk a közös jövő megalapozásában.
    "Számunkra egyértelmű, hogy a végleges vagy időszakos elvándorlás fő oka a munkahelyek hiányához, az alacsony bérezéshez és a megrendült biztonságérzethez köthető. Az RMDSZ legfőbb teendője a továbbiakban is az, hogy megvédje a közösséget, megteremtse a magyarok biztonságát, és ez vonatkozik a külföldön élő honfitársainkra is" - idézte a hírlevél az ügyvezető elnököt.
    Az RMDSZ elismételte, hogy a külföldön élők csak akkor voksolhatnak levélben az előreláthatóan novemberben megrendezendő parlamenti választáson, ha betöltötték 18. életévüket, és előzetesen feliratkoztak a választói névjegyzékbe. Ehhez szükségük lesz a személyi igazolványuk és a külföldi hatóságok által kiállított tartózkodási engedélyük vagy lakcímkártyájuk másolatára. A regisztrációs periódus április elsején indul és az ősz folyamán zárul. A külföldi szavazók postai úton kapják meg a voksoláshoz szükséges dokumentumokat, legkésőbb 30 nappal a szavazás napja előtt.