Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szakértő: Oroszország elkerülné, hogy Aszad Kadhafi sorsára jusson

2016-04-01 11:03:55

 Oroszország vélhetően nem kívánja befogadni Bassár el-Aszad szíriai elnököt, de azt is el akarja kerülni, hogy Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor sorsára jusson - mondta Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    A szakértőt arról kérdezték, hogy Szíriában a tervek szerint előrehozott elnökválasztást tartanak, amibe Aszad is beleegyezett. Sajtóhírek szerint az elnök a békefolyamat részeként egy másik országba távozik.
    Póti László arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette az orosz főerők kivonását Szíriából, azt mondta: véleménye szerint az időzítés a béketárgyalások fórumának genfi létrejöttéhez kapcsolódik, így kíván hozzájárulni Putyin ahhoz, hogy a fókusz a békefolyamatra terelődjön. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha az oroszok már ott vannak, akkor tartós katonai jelenlétre rendezkednek be, hiszen egyrészt bármikor előállhat olyan szituáció, hogy újra be kell avatkozni, másrészt nekik is szükségük van egy meleg tengeri hadikikötőre - tette hozzá.