Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga: a várakozásokhoz képest is kedvezőbbek a tavalyi államháztartási adatok

2016-04-01 09:59:12

 A magyar gazdaság tartós, stabil növekedési pályán halad, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évi államháztartási adatok a várakozásokhoz képest is kedvezőbbek lettek - mondta Varga Mihály pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Az uniós módszertan szerint tavaly a GDP-hez mérten 1,9 százalék volt az államháztartási deficit.
    A kormányzati szektornak a GDP arányában 2,4 százalékosra tervezett hiánya 2015-ben fél százalékponttal kedvezőbben alakult - mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter. Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2016-ra a GDP 2 százaléka - tette hozzá.
    A miniszter kiemelte: az államadósság is igen kedvezően alakult, a magyar államadósság GDP arányos 75,3 százalékos tavalyi szintje alacsonyabb az európai uniós átlagnál.
    Varga Mihály elmondta: ennek egyik legfőbb okát a hazai gazdaság teljesítményében és a meghozott gazdaságpolitikai intézkedések sikerében kell keresni.
    A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar reformok működnek, ha kedvező a gazdasági környezet, akkor több beruházás valósul meg, emelkedik a foglalkoztatottak száma, ennek az eredményeként pedig növekednek a költségvetés bevételei.
    Varga Mihály kitért arra is, hogy a devizaadósság részaránya az előző évhez képest 4,5 százalékponttal, 35,3 százalékra csökkent az államadósságon belül, így az államháztartás finanszírozása mára sokkal egészségesebbé, kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá vált.
    Varga Mihály szerint az elmúlt év kedvező államháztartási adataihoz nagymértékben járult hozzá az, hogy a gazdaság fehéredése következtében tavaly a költségvetés bevételei jobban emelkedtek, mint a kiadásai.
    A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a tavalyi kedvező államháztartási adatokhoz a stabil gazdaság, a gazdaság fehéredése, a foglalkoztatás és a fogyasztás bővülése, az ország export-teljesítménye, valamint a járműipar, a gyógyszeripar, az élelmiszergazdaság járultak leginkább hozzá.
    Banai Péter Benő, az Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára kiemelte: csökkent az ország sérülékenysége, az államadósságon belül a devizaadósság aránya egyharmadra mérséklődött.
    Banai Péter Benő rámutatott: a központi alrendszer hiánya tavaly 2,1 százalék volt a GDP-hez viszonyítva, ezt az arányt az önkormányzatok és a központi költségvetéshez sorolt állami vállalatok és intézmények pozíciója mintegy 90 milliárd forinttal javította, így alakult ki a bruttó hazai termékhez viszonyított tavalyi 1,9 százalékos államháztartási hiány.
    Kérdésre válaszolva Varga Mihály kiemelte: a 2017-es költségvetést úgy tervezik, hogy az állam működése nullszaldós legyen, azaz az állam működése során ne legyen hiány.
    A kormány elkötelezett az államháztartási hiány és az államadósság további, folyamatos csökkentése mellett - mutatott rá a nemzetgazdasági tárca vezetője, hozzátéve, a 2017-es költségvetés tervezése ennek figyelembevételével, a kormányzati politikával teljesen összhangban zajlik.