Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lassuló bővülést mutat a beszerzésimenedzser-index márciusban

2016-04-01 07:23:46

Márciusban lassuló bővülést jelzett a beszerzésimenedzser-index (BMI), amelynek szezonálisan kiigazított értéke 51,7 pontra csökkent a februári 54,6 pontról - közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

    A jelentés szerint a korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú márciusi átlagnál (52,1), és alulmúlja az elmúlt három év átlagát (54,0).
    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent februárhoz képest, a foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt márciusban is, és az elmúlt egy év értékei négy hónap kivételével növekedésre utalnak.
    A márciusi BMI 2,9 százalékponttal alacsonyabb a februári értéknél. Március összességében átlagos hónap volt a korábbi években, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1 volt. Az elmúlt három évben azonban a márciusi átlag e feletti, 54,0 pont volt. Az idei érték a tizenkettedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta.
    A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben tizenegyszer volt magasabb az index értéke márciusban.
    Az új rendelések indexe csökkent, és a mostani így a 13. legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, de nem éri el az elmúlt három év átlagát.
    A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legalacsonyabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat, és újból bővülés tapasztalható, már harmadik hónapja.
    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez a válaszadók szerint.
    A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a tizedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index.
    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de egyhavi szűkülés után harmadszor jelzi az import mennyiségének növekedését. Az exportindex hasonló folyamatot mutat, értéke szintén csökkent az előző hónaphoz képest, de jócskán 50,0 pont fölött maradt.
    Márciusban a betonacél, cement, cukor és sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadók jelentősebb áremelkedést, míg csökkent a foszfát alapanyagok, a kálisó és a liszt ára.