Gedeon napja van. | 2024.03.28

A török államfő szerint Európa lehetővé tette a terrorfenyegetés terjedését

2016-04-01 05:54:35

 Recep Tayyip Erdogan török államfő egy amerikai televíziós interjúban csütörtökön arról beszélt, hogy sok európai ország nem veszi komolyan a terrorfenyegetést és nem küzd megfelelően a terrorizmus megfékezéséért. A török politikus előadást tartott a tekintélyes liberális Brookings Intézetben is.

    Erdogan a CNN hírtelevíziónak adott interjút Washingtonban, ahová a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozóra érkezett.
    A politikus hangot adott azon aggodalmának, hogy sok európai ország nem ismeri fel a terrorfenyegetés jelentőségét, s ezért nem is küzd ellene hatékonyan. Szerinte ennek bizonyítéka az is, hogy sok dzsihadista Európából érkezik a közel-keleti térségbe. Példaként hozta fel Belgiumot, amely -  mint fogalmazott - "hanyagul" kezelte Ibrahim el-Bakraoui ügyét. (Ibrahim el-Bakraoui az a terrorista, aki március 22-én felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren, testvére, Khaled pedig nem sokkal később a brüsszeli metróban követett el öngyilkos merényletet. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda korábban értesítette róluk a holland hatóságokat, még korábban pedig Törökország is hírszerzési információkat adott át róluk a holland és a belga illetékeseknek.)
    A török államfő ugyanakkor hangsúlyozta országa elkötelezettségét az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harcban. "Mi elkötelezettek vagyunk és ugyanezt a határozottságot várjuk el a nyugati országoktól is" - fogalmazott.
    A liberális Brookings Intézetben Erdogan általában a Törökország előtt álló kihívásokról tartott egyórás előadást, majd kérdésekre válaszolt. Példásnak nevezte hazájában a demokrácia és az emberi jogok helyzetét, szólt a török-orosz és a török-iráni viszonyról, s hangsúlyozta, hogy Törökország a jelenlegi regionális konfliktusok frontvonalában van.     Beszéde és egyáltalán jelenléte a tekintélyes kutatóintézetben azért keltett érdeklődést, mert török lapinformációk szerint az intézmény nem tervezte meghívni őt, ám egy igen tekintélyes török üzletasszonynak sikerült "elrendeznie" a meghívást. Ráadásul az intézetben megkülönböztetett tisztelettel fogadták az államfőt, aki a feleségével jelent meg a rendezvényen.
    Az atomcsúcson azonban hivatalosan "csak" az amerikai alelnök, Joe Biden fogadja őt, Barack Obama elnök "informális találkozót" tart vele.