Gedeon napja van. | 2024.03.28

Franciaországban őrizetbe vettek egy rendőrt egy tüntető gimnazista bántalmazásáért

2016-03-31 17:03:00

 

Őrizetbe vettek csütörtökön egy rendőrt Párizsban, aki múlt héten bántalmazott egy gimnazistát a munkajogi reform elleni egyik tüntetésen - közölték rendőrségi források.

    A rendőrt aznap állították elő, amikor a diákok és a munkavállalók ismét utcára vonultak, hogy a vitatott törvénytervezet visszavonását követeljék.
    A rendőrt az országos rendőrséget felügyelő szervezet, az IGPN párizsi központjában hallgatták ki a párizsi ügyészség által indított eljárás keretében.
    Egy közösségi oldalon a múlt heti tüntetésekről megjelent felvételen az egyik párizsi gimnázium közelében egy 15 éves fiú fekszik a földön, miközben egy rendőr azt kiabálja neki, hogy kelljen fel. Miközben a két rendőr által lefogott fiatal megpróbál felállni, az egyik megüti. Ezt a rendőrt vették őrizetbe csütörtökön az ügyészség szerint.
    Bernard Cazeneuve belügyminiszter felháborodásának adott hangot, és közigazgatási vizsgálatot is elrendelt a rendőrségnél. A párizsi prefektúra azt állítja, hogy a gimnazisták megdobálták a rendőrségi járműveket és erőszakoskodtak, ezért léptek fel ellenük.
    A munkajogi reform elleni újabb tiltakozónapon mintegy kétszáz országos felvonulás közül a legjelentősebb csütörtök délután kezdődik Párizsban, ahova több tízezer embert várnak a szervezők.
    A diákok gyülekezése közben a rendőrök máris a tüntetők közé keveredő rendbontókat vettek őrizetbe a fővárosban. A 12 előállított ember kesztyűt és kapucnit viselt, és megdobálta a rendőröket. Hasonló rendbontások történtek délelőtt Nantes-ban és Rennes-ben, ahol a rendőrök könnygázzal válaszoltak a rájuk támadó rendbontóknak.