Csongor napja van. | 2024.04.16

Varga Mihály: 80 milliárdot ad a kormány bölcsődék, óvodák korszerűsítésére

2016-03-31 13:59:00

Nyolcvanmilliárd forintot fordít a kormány idén bölcsődék, óvodák korszerűsítésére - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.
Varga Mihály egy III. kerületi óvodában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a támogatás célja, hogy segítse a kisgyermekesek munkába állását, támogassa a családokat, javítsa a kisgyermekek esélyegyenlőségét. 
    Hangsúlyozta, hogy a bölcsődei, óvodai helyek számának növelése mellett cél az ellátás minőségének javítása, a szolgáltatások fejlesztése is. 
    Közölte: a három év alatti gyermekek 17 százalékának érhető el a napközbeni ellátás valamilyen formája, ezen szeretnének a közeljövőben javítani, és mivel hároméves kortól kötelező az óvodai nevelés, azokat a településeket is támogatni kell, ahol szükség van a férőhelyek számának növelésére.
    A szolgáltatások minőségében és a rendelkezésre álló infrastruktúrában is vannak jelentős különbségek az országban, a program ezek kiegyenlítését is célozza - tette hozzá.
    Varga Mihály elmondta: a kormány költségvetési és uniós forrásokat összevonva teremti meg a program fedezetét. 
    Kifejtette: a Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyhoz hasonlóan idén is kiírt egy pályázatot az óvodai férőhelyek bővítésére, erre önkormányzatok pályázhatnak, a keretösszeg 2,5 milliárd forint. A pályázaton tavaly 66 önkormányzatot támogattak, ami kétezer új óvodai hely létrehozását jelenti.
    Az uniós források közül a miniszter elsőként azt a pályázatot említette, amellyel a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogatják, ezzel elősegítve a kisgyermekes szülők munkavállalását. Ebben az operatív programban 7,9 milliárd forint a forrás.
    Hozzátette: egy másik operatív program keretében egyebek mellett családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztésére az intézmények fenntartóinak 37,7 milliárd forintos, a megyei jogú városok önkormányzatainak 15,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésükre, szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítéséhez a helyi önkormányzatoknak 11,2 milliárd forintot, a megyei jogú városok önkormányzatainak 4,8 milliárd forintot biztosítanak. Kiemelte: ez összesen csaknem 70 milliárd forintos fejlesztési forrást jelent.
    A miniszter jelezte: az óvodai-bölcsődei felújítási támogatás csupán része a kormány családtámogatási rendszerének, ahhoz a többi között hozzátartoznak az adókedvezmények és a munkavállalást elősegítő programok is.
    Varga Mihály kitért arra, reméli, a program hozzájárul majd ahhoz is, hogy a gazdaságban több beruházás legyen, ami több munkahelyet is jelent.