Auguszta napja van. | 2024.03.29

Német lap: Moszkvából irányítják a kelet-ukrajnai szakadár területek közigazgatását

2016-03-31 06:08:16

Az orosz kormány irányítja az oroszpárti szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területek közigazgatási ügyeit - írta szerdán a Bild című német lap egy kiszivárgott orosz kormányzati dokumentumra hivatkozva.

    A lap a Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök által életre hívott, "Donyeck és Luhanszk régió érintett délkeleti területeinek humanitárius segélyezését szolgáló tárcaközi bizottság" nevű testület 2015. október 23-i ülésén készült jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, a dokumentumból kitűnik, hogy beigazolódott, amitől megfigyelők régóta tartottak: az orosz kormány dönt a szakadár területek minden ügyében.
    A bizottság hat munkacsoportot alakított (pénzügyi és adózási jog; vámpolitika és lakás-, illetve közszolgáltatási ügyek; az ipar helyreállítása; energiahordozókkal folytatott kereskedelem; a villamos energia piacának létrehozása; közlekedési infrastruktúra), ezek a legapróbb részletekig szabályozzák az adott ügyeket.
    A Bild által megkérdezett szakértők nem tapasztaltak eltérést a szakadár területek igazgatására életre hívott bizottság és az orosz belföldi ügyekkel foglalkozó hasonló testületek üléseinek jegyzőkönyvei között.
    A lap hozzátette, hogy a bizottság rendszeres tanácskozásain orosz hatóságok, köztük a versenyhivatal és a szövetségi vámügyi hivatal képviselői is részt vesznek, és a tavaly októberi értekezleten csak egy ukrán volt jelen, a DTEK energetikai társaság képviselője. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság vezetőit csak az ülés eredményeiről tájékoztatták.
    Hírszerzési körökben a Bildnek megerősítették, hogy Moszkva teljes mértékben ellenőrzi a kelet-ukrajnai szakadár területeket, és úgy tűnik, Oroszország csatlósállamaivá tette őket, ami az ukrán válság politikai rendezéséről 2015 februárjában kötött minszki megállapodások egyértelmű megsértését jelenti.