Emma napja van. | 2024.04.19

Szíria - Aszad: az orosz bázisokra a globális erőegyensúly fenntartása miatt van szükség

2016-03-30 17:30:00

Az orosz katonai bázisokra Szíriában nemcsak a terrorizmus elleni harc, hanem a globális erőegyensúly fenntartása miatt is szükség van - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott, szerdán közölt interjújában.
Aszad szerint a Nyugat - ugyanúgy, mint a hidegháború idején - hegemóniára törekszik a nemzetközi döntések meghozatalában. Kijelentette: Damaszkusz kizárólag Moszkvának engedi meg, hogy támaszpontokat tartson fenn Szíria területén.
    A szíriai vezető szerint hazájának nemzeti egységkormányra van szükségre, amely szavatolni fogja az új alkotmányra való áttérést, nem pedig egy átmeneti testületre, amelynek felállítását az ellenzék követeli. Kifejtette, hogy a politikai átmenet meghatározás - álláspontja szerint - az egyik alaptörvénytől a másikig való átmenetet jelenti, a jelenlegi alkotmány hatályossága mellett, olyan fogalom pedig, hogy "átmeneti időszak", nem létezik.
    Aszad szerint a nemzeti egységkormányban helyet kell kapnia ellenzéki, független, a jelenlegi kormányt képviselő és más politikai erőknek is.
    "Sem a szíriai alkotmány, sem a világ egyetlen más országának alkotmánya nem tartalmaz semmi olyat, amit átmeneti hatalmi testületnek hívnak. Ez ellentétes a logikával és alkotmányellenes" - hangoztatta.
    Mint mondta, a kormány összetételéről a genfi tárgyalásokon kell megállapodni, amelyeknek következő fordulója április 11-én kezdődik.
    A szíriai vezető lehetetlennek nevezte Szíria átalakulását szövetségi állammá, mert szerinte ehhez az ország túl kicsi, és azt a lakosság, köztük a szíriai kurdok többsége sem támogatná. Aszad szerint az április 13-ra kiírt parlamenti választások nem hoznak majd gyökeres változást a szíriai parlament összetételében. Úgy vélekedett, hogy az új pártok iráni érdeklődés csak a helyzet javulását követően erősödhet fel az emberekben, akik elsősorban a biztonságuk miatt aggódnak, és a természetüknél fogva nem kívánnak újdonságokat megtapasztalni. 
    Kijelentette, hogy országának több mint 200 milliárd dolláros kárt okozott a 2011 óta tartó polgárháború. A helyreállításban Damaszkusz elsősorban az olyan baráti országokra kíván támaszkodni, mint Oroszország, valamint Kína és Irán.
    Hangsúlyozta, hogy a szíriaiak nemcsak biztonsági megfontolásból, hanem a Szíria elleni nyugati szankciók okozta meredek életszínvonal-esés miatt is távoznak hazájukból, és hogy a helyzet javulásába vetett bizalom sokakat visszatérésre ösztönözhet. Mint mondta, kormánya a gazdasági helyzet és a szolgáltatások színvonalának javítására törekszik, hogy a szíriaiaknak kevesebb okuk legyen kivándorolni. 
    Úgy vélekedett, hogy Szíriában még hosszú ideig eltarthat a terrorizmus elleni harc. Szavai szerint a terrorizmust Szíriában és Irakban Törökország, Szaúd-Arábia és a nyugati országok egy része, köztük Franciaország és Nagy-Britannia támogatja.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó