Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Nemzeti Énekkar is részt vesz a Bartók-év eseménysorozatában

2016-03-30 16:25:00

Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson ad hangversenyt a Nemzeti Énekkar szombaton Somos Csaba karigazgató vezényletével, a zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként.
A szombati megemlékezés a Nákó-kastélynál álló Bartók szobor előtti koszorúzással kezdődik, ahol a kórus elénekli Magyarország, Románia és az Európai Unió himnuszát. A rendezvény az Avilai Szent Teréz Római Katolikus Templomban folytatódik a népzenészekből alakult Mentés Másként Trió és az Aradi Filharmonikusok kamarazenekara fellépésével.
    A Nemzeti Énekkar hangversenyén Bartók, Kodály, valamint erdélyi komponisták egy-egy darabja hallható. Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című műve mellett Bartók 27 egynemű kari darabjaiból összeállított válogatás hallható a nőikar tolmácsolásában, az együttes férfikara Bartók Est című kompozícióját szólaltja meg. Az Erdélyből származó Gyöngyösi Levente Missa Lux et Origo című darabjából a Gloria tétel csendül fel, a koncertet Orbán György Cor mundum szerzeményével zárják - derült ki a Nemzeti Filharmonikusok MTI-hez eljuttatott közleményéből.
    A Nemzeti Énekkar a nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság meghívásának tesz eleget. Tamás Sándor, a társaság alapítója és elnöke 2001 óta ápolja Bartók Béla emlékét, őrzi szellemiségét és mindent megtesz, hogy a mester életművét közkinccsé tegye szülővárosában és vonzáskörzetében - áll a dokumentumban.