Auguszta napja van. | 2024.03.29

Debreceni polgármester: a gazdaságfejlesztés az innovációra épül

2016-03-30 13:19:25

Debrecen gazdasági fejlesztésének stratégiája az innovációra épül, s ebbe jól illeszkedik a Richter gyógyszergyár bővítési terve - közölte a cívisváros polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.
Papp László (Fidesz-KDNP), miután a városházán megbeszélést folytatott Bogsch Erikkel, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójával, elmondta, hogy Debrecenben a technológiai ipar összes árbevétele 2010 és 2014 között megháromszorozódott, s meghaladta a 700 milliárd forintot.
    Ebben már szerepe volt a Richter csoportnak is, amely 2012-ben zöldmezős, 25 milliárd forintos beruházással biotechnológiai üzemet hozott létre a debreceni Határ úti ipari parkban, ahol 200 magasan képzett szakembert foglalkoztatnak - jegyezte meg a polgármester.
    Papp László szerint Debrecen számára a Richter a fejlődést jelenti. A vállalatnak és a városnak hasonló a filozófiája, az innovációra a tudásra épülő gazdaság, amely segít megőrizni a városban a fiatal, jól képzett munkaerőt.
    Bogsch Erik a debreceni sajtótájékoztatón megerősítette a már korábbi bejelentését, miszerint megkezdik a helyi biotechnológiai üzemük bővítését: a 2018-ra 15 milliárd forintos beruházással 125 új munkahelyet hoznak létre. Az új üzemben onkológiai és immunológiai készítményeket állítanak majd elő.
    A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a régióban egyedül a Richter foglalkozik originális gyógyszer- és biotechnológiai kutatásokkal, amire az idén árbevételük 12 százalékát, több mint 40 milliárd forintot fordítanak.
    A több, mint 11 ezer dolgozót, ebből mintegy 5 ezret Magyarországon foglalkoztató Richter csoport tavalyi árbevétele meghaladta a 365 milliárd forintot - tette hozzá Bogsch Erik, megjegyezve, hogy öt világrészen összesen ezer kutatójuk dolgozik fejlesztéseken.
    A Richter a kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított költségeket tekintve Európában a 178. helyen, a gyógyszergyárak között a 23. helyen, a globális 2500 céget felsorakoztató világlistán pedig a 604. helyet foglalja el - mondta Bogsch Erik Debrecenben.