Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: péntekre hívta egyeztetésre a frakcióvezetőket a belügyminiszter

2016-03-29 12:11:48

 

Április 1-jére, péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit Pintér Sándor belügyminiszter az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekről, a terrorizmus elleni intézkedésekről - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Jelezte, Pintér Sándor megjelölte azt az öt témakört is, amelyben a kormány a Belügyminisztériumra (BM) bízta a szükséges törvényjavaslatok kidolgozását.
    A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá. Továbbá tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a titkosítás miatt a hatóság nem tud élni a törvényesen engedélyezett adatmegismerés jogával sem - tájékoztatott Gulyás Gergely.
    A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni - folytatta -, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a polgári adatforgalmazást - a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében -, valamint a veszélyes áruk szállítását.
    Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátása során.
    A fideszes politikus elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig.
    Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására - tette hozzá.
    A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány.
    Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.
    A Fidesz frakcióvezető-helyettese arról is beszélt, hogy a múlt héten a honvédelmi bizottság tárgysorozatba vett egy jobbikos törvénymódosítási javaslatot, ám az Országgyűlésben a Fidesz képviselőcsoportja nem fogja támogatni a napirendre vételét. A Jobbik előterjesztése arról szól - idézte -, hogy kormányhatározatban megállapított 1-es vagy 2-es fokozatú terrorfenyegetettség elrendelése után a honvédség fegyverhasználati joggal vehessen részt az államhatár őrzésének biztosításában, továbbá belföldi erőszakos cselekmények elhárításában.
    "Ez a módosítás ebben a formában azért vet fel alkotmányos aggályokat, mert a Jobbik sem támogatta azt az alkotmánymódosítást, amely a honvédség alkalmazását egyértelműen lehetővé tette volna a kormány számára" - mondta Gulyás Gergely.
    A képviselőt kérdezték az európai uniós források egy részének felfüggesztéséről szóló sajtóhírekről. Ezekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány maximálisan lekötötte a forrásokat, sőt túl is tervezte őket, így jó remény van arra, hogy még szabálytalanság feltárása esetén sem esik el egyetlen fillértől sem az ország.
    Az államfő által a parlamentnek visszaküldött, a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényjavaslatról Gulyás Gergely kérdésre közölte: érdemben igyekeztek figyelembe venni Áder János köztársasági elnök kritikáját, és a módosítások szerinte az aggályok jelentős részét megfelelően orvosolják. Az előterjesztésről szerdán szavazhat újra a Ház.