Csongor napja van. | 2024.04.16

Alapjogokért Központ: az egész menekültügyi szabályozást kell felülvizsgálni

2016-03-29 06:45:26

 

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint nemcsak az Európai Unió menekültügyi szabályait, hanem az egész menekültügyi mechanizmust felül kellene vizsgálni, a genfi egyezménnyel bezárólag.

 

    Kovács István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden kifejtette: az eddigi eljárások arra lettek "kitalálva", hogy ha kevés menedékkérő érkezik, akkor a hatóságok szakértők bevonásával megvizsgálják az egyes eseteket és döntenek a kérelemről. Ezek a szabályok régen megbuktak, mivel ilyen sok kérelmezőnél nem működnek az eljárások.
    A szakértő az unió magatartását álságosnak nevezve kiemelte, hogy bár megkötöttek egy megállapodást Törökországgal, azt a szükséges jogszabály-változtatások nem követték. Kovács István szerint saját szabályai kötik gúzsba az Európai Uniót, továbbá a politikai és közjogi értelemben "felelőtlen" nemzetközi szervezetek. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója azt mondta: hiába próbál az EU legalább politikai szinten szembefordulni az "emberjogi dogmatizmussal", a menekültügyi szervezetek állásfoglalásaikat megfellebbezhetetlennek vélik, miközben a tényekre fittyet hánynak.
    Kovács István szerint az ENSZ menekültügyi főbiztossága és más menekültügyi szervezetek mostanra "önjáróvá váltak", és nem hagyják Brüsszelt kitörni a semmittevés politikájából.