Emma napja van. | 2024.04.19

Bajor belügyminiszter: meg kell akadályozni a török-kurd konfliktus importálását Németországba

2016-03-29 05:52:53

 Meg kell akadályozni a törökök és kurdok konfliktusának importálását Németországba - hangoztatta hétfőn Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, miután a tartományban kurdok támadtak törökökre.

    Joachim Herrmann a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaságnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodásnak a török állampolgároknak adandó vízummentességről szóló pontját. A Bajorországot kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa azt mondta, hogy szó sem lehet "teljes vízummentességről egész Törökország számára, hiszen ez azt jelentené, hogy a kurd nemzetiségű török állampolgárok is kedvükre bármikor beutazhatnának Németországba".
    Hangsúlyozta: nagyon alaposan meg kell nézni, hogy "kit is engedünk be az országunkba, amikor vízumkönnyítésről tárgyalunk Törökországgal".
    "Nem akarjuk, hogy német földön vívják meg a török-kurd konfliktust" - mondta Joachim Herrmann a BR-nek.
    Vasárnap Aschaffenburgban nagyjából 30 kurd megzavart egy török tüntetést, amelyet "Együtt a terror ellen - az Iszlám Állam és a Kurdisztáni Munkáspárt ellen" címmel rendeztek. A kurdok kövekkel, petárdákkal dobálták meg a mintegy 600 fős tömeget, majd elsáncolták magukat egy épületben, és megdobálták a rendőröket is. A rohamrendőrök behatoltak az épületbe és őrizetbe vették mind a 36 bent tartózkodó embert. Időközben valamennyiüket szabadon engedték. Garázdaság, súlyos testi sértés kísérlete és a gyülekezési törvény megsértése miatt eljárást indítottak ellenük.