Gedeon napja van. | 2024.03.28

Először tesz látogatást kínai államfő Csehországban

2016-03-28 15:30:00

Hivatalos látogatásra hétfő délután Prágába érkezett Hszi Csin-ping kínai köztársasági elnök, személyében első ízben látogatott el kínai államfő az 1993-ban megalakult Csehországba.

    Kínai elnök a korábbi szocialista Csehszlovákiában sem tett soha látogatást.
    Hszi Csin-ping és kísérete a repülőtérről a Prágától mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Lányba, a cseh államfők vidéki rezidenciájába ment, ahol vendéglátójával Milos Zemannal fog tárgyalni.
    Hszi Csin-pinget kedd délelőtt fogadják hivatalosan a Prágai Várban, ahol tiszteletére rendkívüli módon ágyúlövések is elhangzanak. Milos Zeman és Hszi Csin-ping négyszemközti megbeszélése és a majdnem kéttucatnyi cseh-kínai dokumentum aláírása után a két államfő sajtóértekezletet tart.
    Délután Hszi Csin-ping a cseh kormányfővel, valamint a parlament két kamarájának elnökével találkozik. Milos Zeman korábban azt mondta, hogy mintegy 20 pénzügyi és gazdasági megállapodást írnak alá a felek, amelyekben a kínai beruházások együttes értéke 45 milliárd korona (500 milliárd forint) körül mozog.
    Helyi megfigyelők a cseh-kínai stratégiai partnerség létrehozásáról szóló nyilatkozatot tartják a legfontosabbnak politikai szempontból.
    Hszi Csin-ping szerdán részt vesz a cseh-kínai gazdasági fórumon, ellátogat a majdnem ezeréves Strahovi kolostorba és délután elutazik Csehországból.
    A cseh jobboldal és néhány emberi jogi szervezet élesen bírálják kínai államfő prágai látogatását. A repülőtérről a prágai Hradzsinhoz vezető út mentén kitűzött kínai zászlók közül ismeretlenek több tucatnyit megrongáltak, festékkel kentek be. Az út melletti egyik parkban aktivisták egy hatalmas plakátot helyeztek el Václav Havel volt cseh államfő és a dalai láma képével, míg néhány prágai városkerület jobboldali vezetése a látogatás idejére tibeti zászlókat tűzött ki a polgármesteri hivatalra és több középületre. Milos Zeman szóvivője útján politikai provokációnak minősítette az akciókat.
     A kínai államfő csehországi látogatását rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik. Érkezésekor és elutazásakor Csehország légterében leállították a forgalmat, és különleges rendőri-katonai járőrök vigyázzák azokat az utakat, amelyeken Hszi Csin-ping közlekedik.