Emma napja van. | 2024.04.19

Sanders: Washingtonnak szigorítania kell a biztonsági intézkedéseket

2016-03-27 18:06:32

  Bernie Sanders amerikai szenátor egy vasárnapi vitaműsorban dicsérte Obama elnök eddigi terrorellenes döntéseit, de úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak szigorítania kell a biztonsági intézkedéseket a brüsszelihez hasonló terrortámadások elkerülése érdekében.

    A három szövetségi állam szombati jelölőgyűlésén nagy diadalt arató demokrata párti elnökjelölt-aspiráns a vasárnap délelőtti szokásos televíziós politikai vitaműsorokban fejtette ki nézeteit.
    A vermonti szenátor - miután Alaszkában, Washington államban és Hawaiin egyaránt több mint hetvenöt százalékos győzelmet aratott vetélytársa, Hillary Clinton felett - vasárnap az NBC televízió délelőtti politikai vitaműsorában aggodalmának adott hangot, hogy Hillary Clinton nem akar kiállni vele vitára a New York államban április 9-én esedékes előválasztások előtt.
    Mint mondta, információi szerint a szuperdelegátusok most már kezdik mérlegelni, melyik demokrata párti elnökjelölt lenne alkalmasabb Donald Trump legyőzésére novemberben. A szuperdelegátusok azok a küldöttek, akiket nem köt a választási eredmény, tehát szabadon voksolhatnak az elnökjelölt-állító kongresszuson, és az eddigi értesülések  szerint valamennyien Clinton mellett kötelezték el magukat.
    A kampányról szólva a politikus elismerte, hogy a déli szövetségi államokban Hillary Clinton legyőzte őt, de úgy vélte, hogy a nyugati parti államokban - ahol most lesznek a választások - liberálisabb szemléletű a választók többsége, tehát neki lesz előnye.
    "Az utolsó hat választásból ötöt földcsuszamlásszerű győzelemmel nyertünk meg" - utalt Sanders a nyugati államokban eddig elért sikereire.     Ismét kitért arra, hogy szerinte az amerikai politikát - és benne a választási kampányokat is - eluralta a pénz. Ezzel összefüggésben bírálta Hillary Clintont, aki pár nap múlva részt vesz a George Clooney filmsztár és felesége által szervezett kampányvacsorán, ahol 353 ezer dollárt kell fizetnie egy párnak a részvételért.
    "A probléma nem Clooneyval van, hanem azokkal az  emberekkel, akik megjelennek ezen a vacsorán" - fogalmazott Sanders.
    "Nem Clooneyt bírálom, hanem a korrupt kampányfinanszírozási rendszert. Nem Clooneynak, hanem a vacsorán résztvevő embereknek van jogtalan befolyásuk a politikai folyamatokra" - szögezte le Bernie Sanders.
    A CNN hírtelevíziónak adott interjújában a terrorizmus elleni harcról beszélt. Miközben dicsérte Obama elnök eddigi terrorellenes döntéseit, meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államoknak szigorítania kell a biztonsági intézkedéseket, ha el akar kerülni egy brüsszelihez hasonló terrortámadást.
    Kissé rejtélyesen megállapította: "Tudjuk, ki az az Iszlám Állam". Ezzel kapcsolatban azonban nem mondott többet.
    "Magától értetődő a dolog. (...) Ismerjük azokat az embereket, akik támadásokat terveznek európai szövetségeseink és önmaguk ellen" - fogalmazott.