Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brit lapértesülés: a kubai Rolling Stones-koncert elhalasztását kérte a Vatikán nagypéntek miatt

2016-03-26 15:30:00

 Szombati brit lapértesülés szerint felkérte a Vatikán a Rolling Stonest, hogy első, történelmi jelentőségű kubai koncertjét lehetőleg ne nagypénteken rendezze meg.

    A veterán angol rockbanda péntek este lépett színpadra a havannai Ciudad Deportiva arénában, százezrek előtt - mégpedig ingyen.
    A Daily Mirror című baloldali brit tömeglapnak azonban a fellépést szervező bennfentesek elmondták: a koncert előtt a Vatikán levélben kérte az együttest, hogy a show ne nagypénteken legyen. A levélben állítólag olyan javaslat is szerepelt, hogy a Rolling Stones kezdje helyi idő szerint éjfél után a koncertet, mert így elkerülhető lenne a rendezvény és az ünnep ütközése.
    A Mirror forrásai szerint az együttes tagjai "nem akartak hinni a szemüknek", amikor megkapták a levelet. "Jóllehet nem állt szándékukban megbántani Ferenc pápát", szerződésben vállalták a pénteki fellépést, és e szerződéses kötelezettségüknek eleget kívántak tenni, emellett "a kubai népnek is megígérték a koncertet, és nem akartak csalódást okozni".
    Az együttes ezért "tiszteletteljes válaszlevelet" intézett a Vatikánhoz, egyebek mellett azzal érvelve, hogy sok más zenei rendezvény is volt nagypénteken világszerte.
    A Rolling Stones alig két nappal az után lépett színpadra Kuba fővárosában, hogy Barack Obama amerikai elnök befejezte szintén történelmi jelentőségű látogatását. Obama személyében csaknem 90 év után először látogatott amerikai elnök Havannába.
    A Rolling Stones-koncert a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény volt Kubában az 1959-es forradalom óta.