Auguszta napja van. | 2024.03.29

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban

2016-03-25 19:41:00

 

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata - közölte a belga szövetségi ügyészség.

 

    A vádhatóság megerősítette, hogy a péntek délután zajló művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben. Ezen akció kezdetekor három detonáció hallatszott, amelyekről később a polgármester elmondta, hogy azok a rendőrség által előidézett és felügyelt robbanások voltak.
    A délutáni akció során őrizetbe vett, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi mellett előállítottak korábban egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert is, mert a gyanú szerint nekik is közük volt a Franciaországban készülő támadáshoz. A három személy közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek az elfogásuk közben.
    A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban.
    A brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.
    Emellett megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.
    "A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó" - közölte a főügyész.
    A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.