Auguszta napja van. | 2024.03.29

A republikánus pártelit Ted Cruz texasi szenátor mögé áll 

2016-03-23 19:57:00

 Megerősödött a Donald Trump elnökjelöltségét ellenző amerikai republikánusok tábora, mivel a keddi előválasztásokon Utah államban a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül Ted Cruz texasi szenátor győzött. Trump egyik korábbi riválisa, Jeb Bush is Cruzt biztosította támogatásáról. Közben Cruzt erőteljesen bírálják a brüsszeli terrortámadások kapcsán tett kijelentései miatt.

    Ted Cruz texasi szenátor kedden Utah államban az előválasztási folyamatban az eddigi legnagyobb győzelmét aratta. A győzelem magabiztossá tette a texasi politikust, aki a CNN hírtelevíziónak adott szerda reggeli interjújában azt állította: változóban a közhangulat, szerte Amerikában a republikánusok Trump helyett inkább felé fordultak. "Széles koalíciót szeretnék a pártban, ideológiailag különböző republikánusok összefogását" - fejtegette Cruz a televíziós interjúban. 
    A texasi szenátort szerdán egy sor prominens republikánus politikus biztosította támogatásáról, mások mellett Jeb Bush volt floridai kormányzó, aki február 20-án, a dél-karolinai előválasztáson elszenvedett csúfos vereségét követően szállt ki az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Bush, amikor bejelentette, hogy Cruz mögé áll, így fogalmazott: a texasi szenátor "elvhű konzervatív, aki már számtalanszor bizonyította, hogy képes megszólítani a szavazókat". A volt floridai kormányzó egyúttal kárhoztatta Donald Trumpot, aki szerinte árt a Republikánus Pártnak. "Pártunk és országunk érdekében le kell győznünk azt a megosztó politikát és közönségességet, melyet Donald Trump hozott a politikába, ellenkező esetben elveszítjük még az esélyét is annak, hogy novemberben vereséget mérjünk a demokrata elnökjelöltre, aki nagy valószínűséggel Hillary Clinton lesz" - fogalmazott Jeb Bush.
    A The Washington Post című lap szerdán - "A republikánus elit jelöltje Ted Cruz. Ez abszolút beteg dolog" című írásában - emlékeztetett: ha valaki még 2016 januárjában is azt jósolja, hogy Jeb Bush, Mitt Romney volt elnökjelölt, vagy a dél-karolinai szenátor, Lindsey Graham Ted Cruz mögé sorakozik fel, akkor hahotázva kinevetik az illetőt. A lap felidézi, hogy Cruzt régen is gyűlölték a Republikánus Pártban, s ez az ellenszenv most sem változott meg. A texasi szenátort ugyanis nagyképű, együttműködésre képtelen, a politika finomságaira fittyet hányó politikusként tartják számon - állítja a Post. A lap Washington "leggyűlöltebb emberének" nevezi Ted Cruzt, s "nagyon meglepőnek" tartja, hogy a republikánus elit őt akarja elnökjelöltnek. 
    A keddi előválasztásokat és jelölőgyűléseket - az amerikai sajtókommentárok szerint is - beárnyékolták a brüsszeli terrorista merényletek. Valamennyi elnökjelölt-aspiráns reagált rájuk. Donald Trump például azzal, hogy ismét felvetette a vízbefojtás imitálásával végrehajtott kihallgatási módszer alkalmazását - amely kínzásnak minősül és az Egyesült Államokban törvény tiltja -, Ted Cruz pedig azt javasolta, hogy rendőröknek kellene járőrözniük azokban az amerikai negyedekben, ahol nagy lélekszámú muszlim közösség él, hogy "elejét vegyék a muszlimok radikalizálódásának".  Szerdán a CAIR (Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa), az amerikai muszlimok legnagyobb szervezete tiltakozásának adott hangot a texasi politikus kijelentései miatt. Cruz javaslata "riadóztató üzenet az amerikai muszlimoknak, akik egyre jobban aggódnak jövőjük miatt ebben az országban" - olvasható a CAIR közleményében. Az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga is közleményt adott ki, s ebben leszögezi: Cruz javaslatával az Egyesült Államok a második világháború idejéhez térne vissza, amikor a japán gyökerű amerikaiakat internálták.
    A Monmouth Egyetem legfrissebb, szerda reggel nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint az amerikai republikánus szavazók többsége azt szeretné, ha a pártvezetés és a pártelit Donald Trump mögé sorakozna fel.