Auguszta napja van. | 2024.03.29

KKM: nincs hír további magyar sérültekről

2016-03-23 17:49:00

Az eddig ismerteken túl továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben, de a holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása még mindig folyamatban van - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.

    Tájékoztatásuk szerint a brüsszeli magyar nagykövetség konzuli osztálya az EU melletti állandó képviselettel szoros együttműködésben eddig csaknem hatvan, közvetlenül hozzájuk forduló magyar állampolgárnak nyújtott segítséget szállítással, tanácsadással, hozzátartozó felkutatásával vagy más segítő ügyeleti szolgáltatással. Emellett sokan nézik a honlapjukon és a Facebook-oldalukon olvasható tájékoztatást, és sok a közvetlen ügyféli visszajelzés is.
    Kitértek arra is: folyamatos a kapcsolattartás a belga külügyminisztérium nagykövetségeket tájékoztató krízisszolgálatával, és a belga belügyminisztérium válságstábjával. 
    Az ismerteken túl továbbra sem adott egyik szolgálat sem jelzést további magyar sérültekről. Az érintett repülőtéren és metróállomáson talált holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása azonban még mindig folyamatban van. A kiértesítések szerda reggel kezdődtek, de a nagykövetséget eddig nem értesítették magyar áldozat miatt. 
    Csütörtökön a nagykövetség konzuli osztálya biztonsági és humanitárius elsőbbségi megfontolásokból csak a keddi brüsszeli terrorcselekményekkel érintett magyar állampolgárokat közvetlenül segítő konzuli ügyintézést és szolgáltatásokat végez. 
    Az egyéb, hagyományos konzuli ügyekben az ügyfélfogadást és a teljes körű konzuli ügyintézést a húsvéthétfőt követő kedden, március 29-én 9 órától indítják újra.
    A keddi brüsszeli merényletekben két magyar megsérült, állapotuk stabil.