Andrea napja van. | 2024.04.18

 Berlin szerint a merényleteknek nincsenek Németországba vezető szálai

2016-03-23 17:35:00

Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásai lennének - mondta a német belügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.

    Johannes Dimroth a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a német biztonsági szervek szorosan együttműködnek belga és más uniós partnerekkel, és egyelőre nem fedeztek fel semmilyen Németországba vezető szálat. Ez azonban csak a nyomozás "köztes mérlege", és a  Belgiumból érkező hírfolyam "dinamikus alakulása" is azt jelzi, hogy változhat a helyzet.
    A szóvivő elmondta, hogy a német hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, így megerősítették a repülőterek, pályaudvarok és a "kritikus infrastruktúra" egyéb elemeinek védelmét, és megerősítették a Benelux-államokkal közös határszakaszok ellenőrzését.
    Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hatóságok mintegy 800 úgynevezett külföldi harcosról vagy "terrorturistáról" tudnak, akik Németországból távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak valamely terrorszervezethez. Nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba. Őket fokozott ellenőrzés alatt tartják, mint ahogy azt a további mintegy 450 embert is, akiket a közbiztonságra veszélyes iszlamistaként tartanak számon.
    Thomas de Maiziere belügyminiszter a keddi támadások óta adott nyilatkozataiban rendre kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is nagy Németországban, és nem lehet kizárni, hogy merényletek történnek. Kifejtette azt a korábban számos alkalommal hangoztatott nézetét, hogy az EU-ban javítani kell a tagállami biztonsági szolgálatok közötti adatcserén, továbbá össze kell kapcsolni a különböző hatóságok adatbázisait nemzeti és államközi szinten, és ki kell alakítani egy közös schengeni nyilvántartási rendszert, amelynek révén nyomon lehet követni, hogy ki utazik be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe és ki távozik onnan.
    A személyes adatok védelme "szép dolog, de válságos időkben a biztonságnak van elsőbbsége" - mondta a német belügyminiszter.
    A külügyminisztériumban felállított válságstáb szerdán közölte, hogy a brüsszeli merényletek sérültjei között német állampolgárok is vannak, köztük legalább egy súlyos sérült, és nem lehet kizárni, hogy a halálos áldozatok között is vannak németek.
    A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között - külügyi közlés szerint - két magyar.