Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Másfél éves börtönbüntetést kapott két magyar embercsempész Csehországban

2016-03-23 13:57:05

 

Embercsempészésért másfél éves börtönbüntetésre ítélt két magyar állampolgárt egy bíróság szerdán a nyugat-csehországi Tachovban.

    A börtönbüntetés letöltése után a két elítélt öt évig nem léphet be Csehországba.
    A cseh ügyészég a tavaly kezdődött perben embercsempészettel, konkrétan illegális határátlépés megszervezésével és elkövetésével vádolta a két magyar férfit. Ezekért a bűncselekményekért legfeljebb öt év börtönbüntetés szabható ki a hatályos törvények szerint.
    A magyar rendszámú kamiont, amelynek rakodóterében 76 menekült, köztük 23 gyerek rejtőzött, tavaly július végén tartóztatta fel a cseh rendőrség rutinellenőrzés során a D5-öt autópályán a nyugat-csehországi Tachov közelében. Értesülések szerint többségében pakisztáni állampolgárok voltak benne. A menekültek azt vallották: fejenként 400 eurót (125 ezer forint)fizettek az embercsempészeknek, hogy Magyarországról Németországba szállítsák őket.
    A magyarokat védő ügyvéd azt állította, hogy ügyfelei egy nemzetközi embercsempész hálózat áldozatai, és nem is tudták, hogy embereket szállítanak. A bíróság megállapítása szerint azonban a magyarok tudatosan, pénzért csempészték a teherautójukban lévő embereket Németországba, ezért bűnösnek mondta ki őket.
    A cseh sajtó szerint a két vádlottat a német hatóságok azzal gyanúsítják, hogy nem először szállítottak illegálisan menekülteket Németországba.