Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brüsszeli merényletek - Megerősítette az elkövetők személyazonosságát a belga ügyész

2016-03-23 13:44:30

 

Megerősítette a keddi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdán tartott sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó.

    Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.
    A testvérpár különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert volt a rendőrség előtt. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.
    Van Leeuw kiemelte: a hatóságoknak még nem sikerült azonosítani az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert.
    Sajtóértesülések szerint a korábbi hírekkel ellentétben a belga rendőrök mégsem fogták el Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban.
    A La Libre Belgique című helyi napilap úgy tudja, hogy egy másik gyanúsítottat vettek őrizetbe délelőtt a hatóságok a belga főváros Anderlecht negyedében.
    A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyről.
    A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között - külügyi közlés szerint - két magyar van.