Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ötszáz éves Európa legrégebbi gettója

2016-03-22 17:41:22

 

Rendkívüli programsorozattal készülnek az olaszországi Velencében a városban 1516. március 29-én megnyitott gettó 500 éves évfordulójára, amelyen az antiszemitizmussal szembeni fellépést is szorgalmazni kívánják.

 

    Az évforduló kulturális eseményei március 29-én a La Fenice velencei operaházban kezdődnek az Omer Meir Wellber izraeli karmester vezényelte koncerttel. Június 19-én a Szent Márk téri Dózse-palotában kiállítás nyílik Velence, a zsidók és Európa, 1516-2016 címmel, amely november 13-ig várja a látogatókat. 
    Az évforduló kiemelt eseményének számít a velencei Zsidó Múzeum restaurálása is. A múzeum és a 16. századi zsinagógák helyreállítására adománygyűjtést indított a velencei történelmi örökség megőrzését célul kitűző Venetian Heritage amerikai alapítvány.
    A programokat, amelyeket részletesen az évforduló honlapja - veniceghetto500.org - ismerteti, a megemlékezések szervezésére létrehozott bizottság szervezi, élén Paolo Gnignatival, a velencei zsidó közösség elnökével.
    A Velencei Köztársaság szenátusa 1516. március 29-i dátummal határozott arról, hogy a városban élő zsidóknak el kell hagyniuk az általuk lakott Giudecca szigetét és Velence más részeit, ahol addig szabadon letelepedhettek.  A Velencében ezer óta élő zsidó közösség tagjainak egy számukra kijelölt városrészbe kellett költözniük, amelyet az ott lévő fémöntő műhelyek miatt "geto"-nak neveztek (ami öntést jelent). A gettó területét csak két híd kötötte össze Velence többi szigetével, így a zsidók lakta sziget ellenőrizhető volt, éjszakára ezt a két hidat is lezárták, és a zsidók nem hagyhatták el a gettót.
    "A velencei gettó mégis magas szintű kulturális, értelmiségi és vallási élet központjává vált" - hangsúlyozta Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó közösségek uniójának (Ucei) elnöke.
    Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy az évforduló alkalmat ad az antiszemitizmus elleni fellépés szorgalmazására is.
    A velencei gettó létrehozásának 500 éves évfordulójáról a világ számos részén, Jeruzsálemben, Belgrádban, San Franciscóban és Shanghajban rendezett kiállításokkal is megemlékeznek.