Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe!

2016-03-22 17:11:05

 

Szijjártó Péter  szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

 

    A tárcavezető a brüsszeli állapotokról azt mondta, több helyszínen találtak gyanús csomagokat, a tömegközlekedést leállították, rendőri akciók vannak folyamatban, ezért nem ajánlott az utazás. Hozzátette, a szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták.
    Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak. A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül - tájékoztatott Szijjártó Péter.
    Közlése szerint a reggeli órákban a repülőtérre érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították, az utasok között 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba.
    A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart, Szijjártó Péter elmondása szerint már eddig is sokan keresték fel őket, de azt kérte, jelentkezzen a nagykövetségen, akinek információra vagy segítségre van szüksége.
    A támadásokkal kapcsolatban elmondta, 34 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma száz és kétszáz között van.
    A miniszter szerint figyelembe véve a párizsi és törökországi támadássorozatot is, mindenki számára világossá kell válnia: nem az a válasz erre, hogy "még jobban kitárjuk a kapuinkat", hanem az, hogy "megvédjük magunkat", és megszűnik az az "eszetlen politika", amely egyre több embert ellenőrizetlenül Európába enged. Minél többen jönnek, annál nagyobb a veszély - tette hozzá.
    Kérdésre válaszolva közölte továbbá, fokozni kell a harcot az Iszlám Állam ellen, mert csak az erőből értenek. Amíg nem érnek el áttörést a terrorszervezet ellen, addig a brüsszelihez hasonló eseményekre számítani kell - tette hozzá Szijjártó Péter.