Gedeon napja van. | 2024.03.28

Koalíciós megállapodást írtak alá a leendő kormánypártok vezetői

2016-03-22 16:34:38

 

Koalíciós megállapodást írtak alá kedden a pozsonyi várban a leendő kormánypártok - az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetői.

 

    A megállapodást a koalíciós pártok részéről a Smer-SD elnöke, Robert Fico leköszönő és leendő kormányfő, Andrej Danko az SNS elnöke, Bugár Béla a Most-Híd elnöke és Radoslav Procházka, a Siet elnöke írta alá. Az ünnepélyes aktuson - amelyet megelőzően egy perc néma csenddel emlékeztek a brüsszeli merényletek áldozataira - a leendő kormány miniszterei és a koalíciót alkotó pártok új parlamenti képviselői is részt vettek.
    "Valaki azt várhatná, hogy öröm tölt el bennünket ebben a pillanatban, bennem azonban háromféle érzés lakozik, az első a nagy szomorúság, a második a nagy félelem, a harmadik pedig a határozott meggyőződés" - mondta a koalíciós megállapodás aláírása után Robert Fico. Szolidaritásáról biztosítva minden belga állampolgárt kifejtette: a szomorúság a brüsszeli tragikus események következménye, a félelme arról szól, hogy vajon azok a demokratikus rendszerek, amelyekre jellemző a politikai korrektség, képesek lesznek e reagálni az ilyen jelenségekre, meggyőződése pedig abból fakad, hogy helyes olyan stabil kormányt létrehozni, amely képes reagálni a terrorizmusra. Hozzátette: ha az ország sikerességének megtartása a cél, akkor a már elfogadott prioritások mellett a biztonságot is kiemelten szem előtt kell tartani.
    Andrej Danko kiemelte: ma megvalósult egy álma, amely nem az volt, hogy az SNS, amely a legrégebbi szlovák párt, bekerült a kormányba, hanem az, hogy a pártot, amely a korrupció szinonimája volt, sikerült visszahoznia a politikába.
    Bugár Béla azt mondta: most negyedszer ír alá koalíciós megállapodást, de a mostani az, amikor a legnehezebb időszakban van az ország, mivel a választások megmutatták, hogy Szlovákia változik, és kérdéses, hogy jó irányba változik-e.
    Radoslav Procházka az aláírási aktust követően az új kormány legnagyobb feladatának azt nevezte, hogy visszaadja az emberek bizalmát az állam iránt, amelynek szerinte nem az a feladata, hogy gondok forrása legyen, hanem, hogy a közt szolgálja.
    Az új pozsonyi törvényhozás szerdán tartja alakuló ülését, a plénum a tervek szerint ennek során szavaz majd bizalmat az új kormánynak.