Ervin napja van. | 2024.04.26

Német biztonsági források szerint nem volt váratlan a támadás

2016-03-22 13:05:09

 

Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását - írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást.

 

    A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottjaként számon tartott francia állampolgár múlt pénteki letartóztatása után belga illetékesek jelezték, hogy terroristák újabb támadásokkal válaszolhatnak - tájékoztatták német források a Der Tagesspiegelt. 
    Hozzátették, hogy a keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el.
    Értékelésük szerint a németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására.
    Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis ugyan bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.
    A Der Tagesspiegel keddi nyomtatott számában egy magas beosztású német biztonsági szakértőre hivatkozva azt írta, hogy Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet egy olyan hálózatának vezetői közé tartozik, amelyet "kifejezetten" arra hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket.
    A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Az egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba - mondta a berlini lap forrása.
    Hozzátette, hogy németországi merényletek elkövetésének szándékára utalhat Salah Abdeslam tavaly októberi titokzatos utazása a Baden-Württemberg tartományi Ulmba, ahonnan elszállított három férfit a város egyik menedékkérőket befogadó otthonából. 
    Az ügyről csak annyit tudni, hogy Salah Abdeslam leadta a Belgiumban bérelt autót, amellyel Ulmban járt. Meglehet, hogy a három férfi részt vett a november 13-án elkövetett párizsi támadásokban, de az is lehet, hogy megbízatásuk egy másik országban tervezett támadás végrehajtásáról szól. A szóba jöhető országok Belgium és Németország - mondta a Der Tagesspiegel forrása.