Gedeon napja van. | 2024.03.28

A palesztinok többsége támogatja a saját államért vívott fegyveres harcot, de a késes támadásokat már kevésbé

2016-03-22 10:06:52

A palesztinok többsége támogatja a saját államért vívott fegyveres harcot, sőt, szerintük csak ilyen módszerrel érhető el ez a cél, de a késes támadásokat már kevésbé tartják célravezetőnek, mint tavaly tartották. Ez egy friss közvélemény-kutatási eredményből derült ki kedden.

    A The Jerusalem Post című izraeli újság honlapján közzétett adatok egy szakmailag megbízhatónak tekintett palesztin közvélemény-kutató intézet, a Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) jelentéséből származnak, amely tavaly év végén is felmérte a palesztin lakosság véleményét hasonló kérdésekben.
    Az izraeli-palesztin béketárgyalások zsákutcába jutása után a többség, ötvenhat százalék továbbra is csak fegyveres harccal véli megteremthetőnek a palesztin államot, de ez négy százalékpontos csökkenés a tavalyi arányhoz képest.
    Ugyanakkor a "késes intifáda", a fél éve kezdődött palesztin erőszakhullám támogatottsága alaposan megcsappant, a tavalyi hatvanhétről ötvennyolc százalékra, ezen belül Ciszjordániában ötvenhétről negyvennégyre, miközben a Gázai övezetben alig változott: ott nyolcvanötről nyolcvankét százalékra esett, a kutatás háromszázalékos hibahatára mellett.
    Míg tavaly csak negyvenöt százalék bízott a palesztin-izraeli viszály két népnek két államot ígérő, békés megoldásában, addig idén már ötvenegy százalék hisz ebben a lehetőségben, a nem bízók száma pedig lecsökkent ötvennégyről negyvennyolc százalékra.
    A 2014 tavasza óta szünetelő palesztin-izraeli béketárgyalások újrakezdése mégsem kecsegtet sok jóval. Ezt jelzi, hogy a palesztinok hatvan százaléka ellenzi Izrael elismerését zsidó államként - ami Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyik legfontosabb feltétele volt a megbeszéléseken -, valamint hogy hatvanegy százalékos többségük szerint a telepesek terjeszkedése, ebből következően a jövendő palesztin állam földjeinek elvesztése miatt a két ország létrejötte mára lehetetlenné vált. Tavaly hatvanöt százalékuk vonta kétségbe a telepesek terjeszkedése miatt, hogy megvalósul a kétállami megoldás.
    Ennek megfelelően nem optimisták sem Ciszjordániában, sem a Gázai övezetben: a palesztinok hetvennégy százalékos többsége szerint esély sincs arra, hogy öt éven belül megszülessen saját államuk, Palesztina.
    A palesztin belpolitikai helyzet megítélésében nem történt jelentős elmozdulás. Szinte ugyanazok az adatok: hatvannégy százalék szeretné Mahmúd Abbász palesztin elnök távozását, és csak harmincegy százalék helyesli elnökségét.
    Abbász elnöki mandátuma elvileg már 2009-ben lejárt, de a Hamász 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele miatt azóta sem tűzték ki a demokratikus választások időpontját.