Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: a bankok többsége betartja a szigorú javadalmazási jogszabályokat

2016-03-22 09:44:06

A tíz vizsgált magyarországi hitelintézet közül nyolc javadalmazási gyakorlata megfelel a hazai és uniós jogszabályi követelményeknek, ám kettőnél hiányosságok vannak - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javadalmazási témavizsgálatából.

    Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a jegybank 48,4 millió forint bírságot szabott ki a feltárt jogsértések miatt, és június végéig kötelezte az érintett piaci szereplőket a kijavításukra.
    Az MNB témavizsgálatában tavaly június 30-i fordulónappal azt tekintette át, hogy a banki szereplők betartják-e a hosszú távú biztonságos működést szolgáló közelmúltban szigorított javadalmazási előírásokat.
    Az MNB a vizsgált bankok többségének - Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Jelzálogbank Nyrt., K&H Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sberbank Magyarország Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. - javadalmazási gyakorlatában csak kisebb hiányosságokat talált. A CIB Bank Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) javadalmazási gyakorlata ugyanakkor több ponton nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.
    Közölték: a vizsgált hitelintézetek mindegyike, az előírásnak megfelelően, belső szabályozásában rögzítette a felügyelő bizottság által elfogadott, belső ellenőr által is évente ellenőrzött javadalmazási politikáját, ám három intézmény nem vezette át azon a jogszabályváltozásokat. Két intézmény pedig nem vizsgálta felül azt az előírt gyakorisággal. A mérlegfőösszegük szerint 5 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankok többsége időben, egy intézmény viszont késedelmesen állított fel bizottságot a javadalmazási gyakorlat felügyeletére.
    A pénzintézetek többsége - két intézmény kivételével - a banknál és a vele összevont felügyelet alá tartozó intézményeknél is megfelelően azonosította a javadalmazás szempontjából kiemelt személyeket, így például az igazgatóság, felügyelő bizottság, menedzsment, és a belső ellenőrzés vezetőit.