Emma napja van. | 2024.04.19

Az együttműködést hangsúlyozta a német államfő első hivatalos kínai látogatásán

2016-03-21 19:58:00

Az együttműködésre, a jó viszony kiterjesztésére, a stratégiai kapcsolatok elmélyítésére helyezte a hangsúlyt Joachim Gauck német államfő első hivatalos kínai látogatásán, amikor találkozott vendéglátójával, Hszi Csin-ping kínai elnökkel hétfőn.

    Gauck tárgyalásain értékelte Kína nyitottságát, konstruktív szerepét több fontos nemzetközi kérdésben. Hírek szerint megbeszélései során kényes, emberi jogi kérdéseket, konkrét ügyeket is felvetett, de részleteket nem közöltek ezzel kapcsolatban.
    Hszi azt hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése szorosabb, mint valaha, Kína és Németország között fokozódik a kölcsönös bizalom, a nemzetközi porondon és a regionális ügyekben egyaránt összehangoltabban lépnek fel. Aláhúzta, hogy távlati szempontból fontosnak tartja a stratégiai partnerség megszilárdítását. Amellett foglalt állást, hogy a feleknek egymást és egymás alapvető érdekeit kölcsönösen tiszteletben tartva az egyenlőség elve alapján a különbségek csökkentésére kell törekedniük. Hszi külön is méltányolta, hogy Berlin kiáll az "egy Kína" elv mellett és jelezte, bízik benne, hogy ez így marad a jövőben is.
    A kínai elnök szóba hozta, hogy idén Kína, jövőre pedig Németország ad otthont a G20-ak csúcstalálkozójának, s ezek napirendjével kapcsolatban a kommunikáció szorosabbra fűzését szorgalmazta.
    Gauck a nap folyamán találkozott Li Ko-csiang miniszterelnökkel is, aki egyebek mellett közölte, hogy szívesen látják a Kínában befektetni szándékozó német vállalatokat. Elhangzott az is, hogy az idén ismét Pekingbe látogat Angela Merkel német kancellár, amikor részt vesz a Kína és Németország közötti kormányközi konzultáción.
    A német szövetségi elnök kínai útját szerdától Sanghajban, majd a történelmi Hszianban folytatja.
    Gauck látogatása idején szállodájában, a belvárosi Grand Hyatt Hotelben tűz ütött ki, az épületet részben evakuálták. Az elnök a tűz idején a német nagykövetségen tartózkodott. A tüzet, amely helyszíni jelentések szerint a konyhában keletkezett, eloltották. A riadalmat elsősorban a felsőbb emeletekig eljutó sűrű füst okozta. Úgy tudni, Tony Blair volt brit kormányfő, aki szintén a szállodában lakik, az épületben tartózkodott a riasztáskor.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó