Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-03-21 14:21:17

 

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Ciklontevékenység alakítja Európa északi és keleti területeinek időjárását. A balti államokban, a Skandináv-félszigeten, az Ural előterében helyenként havazik, és továbbra is Észak-Skandinávia, valamint az Ural vidéke a szárazföld leghidegebb pontja. Napközben is -5 fok közeli a hőmérséklet, éjszaka pedig -20 fok alá is lehűl a levegő. Ciklon örvénylik a Földközi-tenger délnyugati medencéje felett is, arrafelé többfelé esik az eső, a hőmérséklet csúcsértéke azonban a legtöbb helyen 15 fok feletti. A Földközi-tenger keleti medencéje, az Égei-tenger térsége, a Balkán-félsziget déli fele Európa jelenleg legmelegebb vidéke. Anticiklonális hatások döntően a Brit-szigeteken, Északnyugat-Európában érvényesülnek; a változóan felhős égből csak elvétve alakul ki gyenge eső, futó zápor. Kedd estig a Kárpát-medence időjárására mindkét említett ciklonális rendszer hatással lesz, átmenetileg délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Kezdetben változóan felhős lesz az ég, majd estétől délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, főként nyugaton, délen valószínű több helyen eső, északkeleten a legkisebb a csapadék esélye. Kedden napközben a zárt, összefüggő felhőzet délre helyeződik, a gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Kezdetben délen, délkeleten elszórtan eső, délután szórványosan zápor alakul ki. Az északnyugati szél napközben többfelé élénk, néhol erős lesz.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyrészt 1 és 6 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben és néhol a Nyírségben 0, -3 fokra kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 9 és 14 fok között várható.