Emma napja van. | 2024.04.19

Századvég: a többség a kormány és a pedagógusok közötti tárgyalást támogatja

2016-03-21 14:20:54

 

A Századvég Alapítvány legújabb, a közoktatással foglalkozó felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka a kormány és a pedagógusok közötti konfliktus megoldását a tárgyalásokban látja.

 

    Az alapítvány által hétfőn az MTI-hez eljuttatott felmérés eredménye szerint a magukat jobboldalinak vallók 92 százaléka áll a tárgyalásos rendezés mellett, míg a középen állók esetében ez az arány 78 százalék. Hozzátették, hogy kizárólag a magukat baloldalinak valló választók körében vannak többségben azok, akik nem tárgyalnának a kormánnyal, hanem tovább demonstrálnának. Azonban a kérdés a baloldalon is rendkívül megosztó, amit jól mutat, hogy az MSZP szavazóinak 51 százaléka, az LMP választóinak 61 százaléka a tárgyalás mellett áll. Elsősorban a DK és az Együtt választóinak körében van többségben a demonstrációpárti oldal (51, illetve 73 százalék).
    "Úgy is mondhatjuk tehát, hogy a radikális megoldások támogatói meghatározóan a DK és Együtt szavazói köréből kerülnek ki" - írták, hozzátéve, hogy a bizonytalan szavazók 80 százaléka pedig a tárgyalásos rendezés híve.
    Közölték azt is, hogy a magyar társadalom mérsékelten kritikus az közoktatási rendszer teljesítményével kapcsolatban: kiválóra vagy jóra 23 százalék, közepesre 41 százalék, elégségesre és elégtelenre pedig 34 százalék értékelte.
    A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban kiderült, hogy a lakosság 60 százaléka elutasítja a tiltakozásnak azt a formáját, amikor a szülők nem vitték gyermekeiket iskolába, míg 36 százalék azok aránya, akik egyetértenek ezzel az eszközzel.
    A reprezentatív felmérés március 16-18-án készült.