Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 3. rész (kérdések)

2016-03-21 14:03:00

 

A népességfogyásról, a paksi bővítésről, útfelújításokról, a kábítószer-fogyasztás visszaszorításáról és kórházi problémákról is beszéltek a képviselők hétfőn a parlamentben a kérdések során.

 


    Komolyabb népesedéspolitikai lépéseket szorgalmazott a Jobbik

    Novák Előd (Jobbik) a növekvő népességfogyás miatt komolyabb népesedéspolitikai lépéseket szorgalmazott. A politikus egyebek között azt javasolta, hogy az első gyermek születését nagyságrendileg nagyobb mértékben támogassák, bővítsék ki a főállású anyaságot, teremtsenek inflációkövető családtámogatási rendszert és vezessék be a szülői életjáradékot.
    Veresné Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy jelenleg egyetlen európai országban sem születik a népességszám megtartásához elegendő számú gyermek. Kiemelte, hogy 2010-ben ismét meghirdették a családközpontú kormányzást és most a GDP négy százalékát családtámogatásra fordítják. Ma hároméves a gyes, több mint 50 ezer család részesült a gyed extrában, egy átlagos háromgyermekes családban pedig nem fizetnek személyi-jövedelemadót - emelte ki, hozzátéve, húszéves csúcson van a termékenység.

    LMP: a Paksra tervezett reaktortípus még az orosz előírásokat sem teljesíti

    Szél Bernadett (LMP) arról beszélt, hogy a még csak épülő Leningrádi Atomerőmű-2 lesz a paksi projekt referenciamodellje. Erről a reaktortípusról még nincsenek üzemeltetési tapasztalatok és az egyik ott dolgozó szakember egy nyílt levelet írt, amelyik szerint az építés során folyamatosan fordulnak elő konstrukciós, tervezési és kivitelezési hibák - hívta fel a figyelmet.
    Az Orbán-kabinet komolyan gondolja, hogy elfogadnak referenciaként egy olyan reaktortípust, amelyik még az orosz műszaki előírásokat sem képes teljesíteni? - tette fel a kérdést.
    Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, a képviselő folyamatosan ellenkampányt folytat, miközben Magyarországon harminc éve működik orosz technológiával egy atomerőmű. A következő ugyanolyan jól fog teljesíteni, mint a mostani - szögezte le. Megkérdezte, mi a baja a képviselőnek a Paks 1-en dolgozó emberek munkájával, miért folytat kampányt hat-hétezer ember napi munkája ellen.
    A szerződés alapján az új erőműnek minden EU-s és hazai biztonsági előírásnak meg kell felelnie - jelentette ki.

    MSZP: mikor teszik rendbe az autópályához vezető utakat Szabolcsban?

    Tukacs István (MSZP) arról érdeklődött, hogy a kormány mikor teljesíti azt az ígéretét, amelyik szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendbe teszik az autópályához vezető utakat.
    Tasó László, a fejlesztési tárca közlekedéspolitikai államtitkára azt felelte, hogy 2013-2014-ben Vásárosnaményig tudták elvinni az M3-as autópályát. Hozzátette, hogy a megyében 45 kilométernyi utat újítanak fel, ebből a nyírbátori járásban valamint Újfehértó és Nagykálló között egyaránt 13-13 kilométert.

    Jobbik: miért csökkentek a drogprevenciós források?

    Farkas Gergely (Jobbik) hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyre komolyabb mértékeket ölt a kábítószer-fogyasztás és egyre nagyobb teret hódítanak a dizájnerdrogok.
    Az elmúlt években töredékére csökkentek a prevencióra fordított források és nincsenek olyan felmérések, amelyekből meg lehetne tudni, hogy hány fiatalt értek el a megvalósult programok - jelentette ki. Milyen szakpolitikai megfontolások teszik indokolttá a prevenciós források csökkentését? - kérdezte a politikus.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, Magyarországon az egyik leghatékonyabb a drog elleni fellépés. Az egyik legnagyobb veszélyt a dizájnerdrogok jelentik, amelyek olcsóbbak a korábban használtaknál, miközben összetételük bizonytalan - hangsúlyozta.
    A kormány 2020-ra megtisztítja Magyarországot a drogmaffiától - emelte ki, hozzátéve, a Nemzeti Drogellenes Stratégiának egyik fontos része a prevenció. Ezzel párhuzamosan megszüntették a drogkereskedők számára rendelkezésre álló kiskapukat - hangsúlyozta.
    
    MSZP: mi lesz a betegekkel az egri kórházban?

    Korózs Lajos (MSZP) - miután hosszasan sorolta a problémákat - azt kérdezte, mi lesz a betegekkel, ha valóban működésképtelenné válik az egri Markhot Ferenc kórház.
    Rétvári Bence államtitkár közölte, az intézményben az elmúlt években 10,5 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket. Leszögezte, hogy a kórházban egy új technológiai tömb épült és amíg a vízvezetékeit rácsatlakoztatták a rendszerre, addig néhány órára csökkenteni kellett a vízfogyasztást. A kórházban a gőzsterilizálást egy uniós projekt részeként újítják meg - tette hozzá.

    Jobbik: miért szervezték ki a takarítást a MÁV-tól?

    Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt, hogy három évre 15 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek, hogy a MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft.-ből kiszervezték a takarítási feladatokat.
    Készült-e hatástanulmány arról, hogy mi történik, ha kiszervezik ezt a tevékenységet? - vetette fel.
    Tasó László államtitkár azt válaszolta, hogy a kormányzat stabilizálta a cégcsoport működését, a dolgozók pedig előbb két, majd három százalékos béremelést kaptak az elmúlt években. A MÁV-nak az a felelőssége, hogy figyelemmel kövesse a kiszervezett tevékenységet - jelentette ki az államtitkár.