Auguszta napja van. | 2024.03.29

A horvát parlament megszavazta az új veteránügyi miniszter kinevezését

2016-03-21 11:36:27

 

Jóváhagyta a horvát parlament hétfői ülésén Tomo Medved új veteránügyi miniszter kinevezését; elődje, Miro Crnoja januárban, beiktatása után hat nappal távozott a tárca éléről, miután a sajtó törvénysértéssel és erőszakos cselekmények elkövetésével vádolta meg.

 

    A miniszteri tisztség több mint másfél hónapig betöltetlen volt. Az ügy komoly belpolitikai vitákat gerjesztett, még az is felmerült, hogy felszámolják a minisztériumot, de emiatt a veterán egyesületek hevesen tiltakoztak. Időközben ugyan több lehetséges jelölt neve is felmerült a sajtóban, hivatalosan a posztra csak Milijan Brkicet, a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) titkárát jelölte saját pártja, de közel egy hónap huzavona után ő maga lépett vissza.
    Brkicet korábban azzal vádolták meg, hogy plagizálva írta meg szakdolgozatát. 2015-ben a közigazgatási bíróság úgy döntött, visszakaphatja a rendőrakadémia által bevont diplomáját, mert az intézményben nem az illetékes tisztségviselő hozott róla határozatot. A bíróság a plágiumvádat mindazonáltal nem vizsgálta. Miután kiderült, hogy a HDZ Brkicet jelöli veteránügyi miniszternek, a rendőrakadémia, ahol a politikus felsőfokú végzettséget szerzett, újra vizsgálatot rendelt el az ügyben, de egyelőre nem hozott döntést.
    A plágiumbotrány miatt a másik kormányzó párt, a Híd nyíltan nem vállalta ugyan fel, de nem támogatta Brkic jelölését, Tihomir Oreskovic miniszterelnök pedig egyéb elfoglaltságra hivatkozva hetekig nem volt hajlandó fogadni őt. A koalíciós megállapodás értelmében a veteránügyi minisztérium irányítása a HDZ-hez tartozik, de a Híd megvétózhatja a jelölést. Emiatt is éleződött a viszony a két kormányzó párt, a HDZ és Híd között, amely közel két hónap kormányzás után sem felhőtlen.
    Tomo Medved a délszláv háború veterán tisztje. 1991-ben a horvát hadsereg elitalakulatának, a Tigriseknek volt a parancsnoka. 2009-ben, miután Horvátország belépett a NATO-ba, dandártábornokká léptették elő. 2011-ben saját kérésére nyugdíjba vonult. A horvát nemzetgyűlés illetékes bizottsága csütörtökön hallgatta meg a jelöltet, és egyhangúlag támogatta kinevezését. A parlament hétfőn előzetes vita nélkül szavazta meg az új minisztert kinevezését.