Emma napja van. | 2024.04.19

Lezsák: a magyar-orosz kapcsolatok megújulásának korát éljük

2016-03-21 10:14:23

 

A magyar-orosz kapcsolatok tartós és folyamatos megújulásának korát éljük, a politika és a gazdaság mellett jó és fontos az együttműködés a kultúra, a humanitárius kérdések és az oktatás területén is - mondta Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, az Interparlamentáris Unió Magyar-Orosz Baráti Tagozatának vezetője, a Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnöke egy hétfői budapesti konferencián.

 

    A politikus a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) által szervezett tanácskozáson kiemelte: Magyarország erősen érdekelt abban, hogy mihamarabb normalizálódjon Oroszország és az Európai Unió kapcsolata, és nemzeti érdekünk, hogy megszűnjenek mindazon okok, amelyek korábban gazdasági és politikai szankciók bevezetéséhez vezettek. Hozzátette, Oroszország kiemelt partnere Magyarországnak.     
    A rendszerváltások tapasztalata és értékelése Magyarországon és Oroszországban című konferencián Lezsák Sándor bevezető előadásában közölte: manapság könnyebb eligazodni az évszázadokkal vagy évezredekkel korábbi események között, mint a rendszerváltoztatás történetében, mert "az egykori történelmi iránytűt álságos mágnesezők viszik tévútra", koncepciós koholmányokkal, féligazságokkal ferdítve el az akkor történteket.
    A túlélők nemcsak koszorúznak, hanem az évek, évtizedek múlása koronatanúvá avatja a történelmi statisztákat is - mondta, hozzátéve, "az igazi vesztesek újra és újra bevetik a jól bevált szellemi kábítószereket", a múltat torzító technikák gazdag eszköztárát, a kettős mércét, "hogy miképpen lehet alantas szándékkal rombolni nemzeti önismeretet, hitet, hűséget évtizedek értékeihez, történelmi hazánkhoz".
    "A múlt nincs magától", azért minden nemzedéknek újra és újra meg kell küzdenie - fogalmazott a politikus, rámutatva arra, hogy az emberek tudatában csak lassan és felületesen jelennek meg a változó történelmi helyzetek hozta átrendeződések.
    A rendszerváltoztatásról szólva Lezsák Sándor kijelentette, "tízmillióan ennyire voltunk képesek, és nem többre, de nem is kevesebbre". A kormányzati politika feladataként említette azt is, hogy meglegyenek a múlt, benne a közelmúlt feltárásának feltételei, és így is bővítsük nemzeti önismeretünket.
    Bíró Zoltán, a Retörki főigazgatója az eseményen azt emelte ki: a kétnapos tanácskozás megszervezésével az volt a céljuk, hogy elindítsák a magyar-orosz szakmai párbeszédet a rendszerváltásról a "meglehetősen zaklatottá vált Európában". 
    Hangsúlyozta: a két állam polgárainak mást és mást jelentenek a múlt század nyolcvanas és kilencvenes éveinek fordulóján történtek, hiszen "a szovjet emberek tudata súlyosabban élte meg a rendszer, a birodalom összeomlását".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó