Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kutató: a török-EU megállapodás működtetéséhez több intézkedésre van még szükség

2016-03-21 08:25:14

 

Több lépésre van még szükség a török-EU megállapodás hatékony működéséhez - mondta Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

    A kutató a szükséges intézkedések között említette, hogy a görög parlamentnek ki kell nyilvánítania: Törökország biztonságos ország, így el lehet kezdeni a illegális bevándorlók visszatoloncolását. Görögországnak továbbá sokkal hatékonyabb regisztrációs eljárást kell bevezetnie. Az egyéni menedékkérelmek elbírálásához bővíteni kell a menekültügyi szakemberek számát, ehhez több uniós tagállam nyújt segítséget - tette hozzá.
    Sántha Hanga kitért arra is, hogy Törökországban olyan törvényeket kell alkotni, amelyek erősítik a migránsok státusát.
    Az EU eddig 3 milliárd eurót ígért a menekültek ellátására - azzal a feltétellel, hogy Törökország konkrét költségtervet készít -, és az összeg hatékony felhasználása esetén további 3 milliárd eurós keretet helyezett kilátásba - mondta a kutató.
    A vasárnap életbe lépett török-EU megállapodás arról is rendelkezik, hogy az unió minden, Görögországból visszatoloncolt szíriai migráns helyett befogad egy másik szíriai menekültet Törökországból. Kezdetben legfeljebb 72 ezer emberről lehet szó.