Gedeon napja van. | 2024.03.28

Izrael óva inti polgárait Törökország meglátogatásától

2016-03-20 18:58:00

Jeruzsálem terrorellenes parancsnoksága óva intette Izrael polgárait attól, hogy Törökországba utazzanak a három izraeli életét kioltó és tízet megsebesítő szombati isztambuli öngyilkos merénylet után - jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió. 

    A Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala alá tartozó parancsnokság szerint az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a fenyegetettség Törökországban, amit a kurd földalatti mozgalom és az Iszlám Állam öngyilkos merényletei jeleznek különösen Isztambulban és Ankarában.
    Netanjahu a szombati öngyilkos merényletet követően vasárnap kijelentette, hogy Izrael a globális terror elleni harc frontvonalában található. Hangsúlyozta, hogy azok, akik nem ítélik el a terroristák támadásait, gyakorlatilag támogatják őket, és a terrort semmi sem igazolhatja. 
    Vasárnap délben az izraeli légierő repülőgépe hazaszállította az előző napi isztambuli robbantásos merénylet három izraeli halálos áldozatának földi maradványait. A gépen Tel-Avivba érkezett az Iszlám Állam által elkövetett terrorakció utolsó öt Törökországban ápolt sebesültje is. Az első öt könnyebb sérültet már éjszaka Izraelbe szállították. 
    A hazahozatalukra Törökországba küldött orvoscsoport szerint egyikük állapota nagyon súlyos, hárman súlyos, de stabil állapotban vannak, egyikük pedig közepes sérüléseket szenvedett. Mindannyiukat kórházba vitték a repülőtérről további kezelésekre. 
    Az izraeliek számára Törökország vonzó turistacélpontot jelentett földrajzi közelsége és viszonylag kedvező árai miatt. A szombati merénylet áldozatai egy gasztronómiával foglalkozó izraeli honlap szervezésében egy tizennégy fős csoporttal utaztak Isztambulba a város kulináris felfedezésére.