Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belgium két-három hónapon belül adhatja át Abdeslamot Franciaországnak

2016-03-19 18:06:10

 

A letartóztatásától számított 60 napon belül, fellebbezés esetén pedig 90 napon belül adhatja át Belgium Franciaországnak a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottját, a Brüsszelben elfogott Salah Abdeslamot - közölte szombaton a francia igazságügyi minisztérium.

 

    Az európai elfogató parancs értelmében, amelyet 2015. november 24-én adott ki Abdeslam ellen egy francia bíró, egyszerűbb és hatékonyabb az eljárás, mint a kiadatás esetén, miután rövidebb az átfutási idő. Az átadásról szóló végső döntést a letartóztatástól számított hatvan napon belül kell meghozni, fellebbezés esetén kilencven nap áll rendelkezésre - derül ki Jean-Jacques Urvoas tárcavezető közleményéből. 
    "Ez kizárólag jogi eljárás, amelybe a végrehajtó hatalom nem avatkozik bele" - hangsúlyozta a miniszter Arra is emlékeztetett, hogy az átadást az sem akadályozhatja meg, hogy az érintett személy nem járul hozzá ahhoz, hogy átadják a külföldi hatóságoknak. 
     Salah Abdeslam ügyvédje szombat délután közölte, hogy védence elutasítja a kiadását Franciaországnak, miután azt szeretné, ha előbb a belga eljárást folytatnák le ellene. 
    A francia igazságügyi miniszter jelezte, hogy Abdeslam ellen az őrizetbe vétele után Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő az elsőt. A másodikban minden ellene felhozott vád szerepel, s ennek értelmében a belgiumi vádakért is Franciaországban felelhet. 
    A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.
    A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.