Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-03-19 16:32:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 



    Időjárási helyzet Európában:


    A Brit-szigetektől az Alpokon át egészen az Appennini-félszigetig anticiklonális hatások alakítják az időjárást. A magasnyomás területén az északi tájakon több, délen kevesebb a felhő, ott sokat süt a nap, számottevő csapadék azonban sehol sem fordul elő. Ugyanakkor Északkelet-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, arrafelé gyakran erősen felhős az ég, a hozzá tartozó frontok mentén záporok, északabbra hózáporok alakulnak ki. Sekély ciklon található a Pireneusi-félsziget fölött, emiatt ott is sok a felhő, több helyen esik az eső, és az ilyenkor megszokottnál több fokkal hűvösebb van. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északkeleti részén többnyire 0, -6, középső tájakon 3, 12 fok között változik. A 47. szélességi körtől délre enyhébb az idő, itt a kora délutáni órákra általában 10 és 18 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Gibraltár térségében néhol 20 fokot is mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé az elvonuló hidegfront mögött átmenetileg enyhébb, kissé szárazabb léghullámok érkeznek.


    Várható időjárás vasárnap estig:
 

    Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett néhány órára az ország nagy részén kisüthet a nap, a Duna-Tisza közén elvétve zápor is kialakulhat. Estétől délnyugaton megnövekszik, északkeleten csökken a felhőzet, éjszaka főként délnyugaton fordulhat elő néhol kisebb eső. Vasárnap délnyugaton is szakadozik a felhőzet, napközben mindenütt gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A kezdetben élénk, északkeleten néhol erős északi, északnyugati szél délután mindenütt mérséklődik, vasárnap megélénkül, néhol megerősödik a nyugati, délnyugati szél. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de északkeleten a fagyzugos tájakon ennél hidegebb lesz.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 10 és 16 fok között várható.